Coronanieuws

“Crimineel geweld heeft niets te maken met vrijheid”

Foto: Persbureau LDGFotografie

Premier Mark Rutte veroordeelt het geweld van afgelopen weekend. “Dit geweld heeft niets te maken met de drang naar vrijheid”, gaf hij vanochtend aan. In tal van steden ontstonden dit weekend rellen als reactie op de avondklok die zaterdag is ingevoerd.

Diverse buitenlandse media, waaronder de Gazet van Antwerpen, besteden aandacht aan de onrust in Nederland na invoering van de avondklok.
“Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? De enige strijd die we moeten voeren, is het virus stoppen. Dit is crimineel geweld dat niets te maken heeft met vrijheid”, aldus Mark Rutte. Onder andere een ziekenhuis in Enschede werd de dupe van de relschoppers, die het ziekenhuis bekogelden. Ook in andere plaatsen, waaronder Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Tilburg, was het onrustig, net als korte tijd in Apeldoorn bij het Maagdenrotonde. Relschoppers staken in meerdere steden vuurwerk af en bekogelden agenten met stenen.

Veel winkels hebben flinke schade opgelopen tijdens de rellen. Er zijn veel ruiten ingegooid, in Eindhoven is een winkel geplunderd en volgens ProRail is op station Eindhoven Centraal voor tonnen aan schade aangericht. Vandaag gaan er via social media diverse opnieuw oproepen rond om te gaan rellen, bijvoorbeeld in Deventer. De gemeente en politie nemen de oproep serieus.
Minister Grappenhaus heeft zojuist aangegeven dat de schade verhaald gaat worden op de relschoppers.