Coronanieuws

Coronamaatregelen op een rij

STEDENDRIEHOEK – Gisteravond kreeg Nederland te horen van premier Mark Rutte dat de maatregelen tegen het coronavirus deels worden verlengd tot en met 19 mei. Wel gaan scholen gedeeltelijk open en mogen kinderen onder voorwaarden sporten. Voor mensen die een makkelijke en heldere uitleg nog hebben is er de website www.corona.steffie.nl, waar op een voor iedereen goed te begrijpen manier uitleg wordt gegeven. 

De regels nog eens op een rij
Volwassenen
Blijf zoveel mogelijk thuis. Als het kan, dan werk je thuis. Ga in je eentje naar de winkel en houdt afstand van andere mensen. Zo kan iedereen relatief veilig boodschappen doen. Even naar buiten voor een friss neus is prima, maar ga dan wel alleen. Verpleeghuizen houden de deuren gesloten tot en met 19 mei.

Kinderen
Kinderen tot 12 jaar mogen samen spelen en sporten zonder de 1.5 meter afstand. Sportwedstrijden zijn niet toegestaan, trainingen wel. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar mogen ook sporten, maar zij moeten wel op 1.5 meter afstand van elkaar blijven. Wedstrijden zien niet toegestaan, trainingen wel. Douchen na een training gebeurt thuis en ouders mogen niet langs de kant van het trainingsveld staan. De reden dat kinderen wat meer vrijheid krijgen is dat zij het virus vermoedelijk minder makkelijk overdragen dan volwassenen. Op deze manier opstarten is de meest veilige manier volgens experts.

Scholen en kinderopvang
Basisscholen gaan weer open vanaf 11 mei. Kinderen gaan voor de helft van de tijd naar school. Ook het speciaal basisonderwijs, de kinderopvang en bso openen vanaf 11 mei weer de deuren. Alle schema’s moeten op elkaar worden afgestemd zonder er geen volle groepen ontstaan. Alle andere onderwijsinstellingen blijven gesloten. Waar mogelijk krijgen leerlingen thuis onderwijs.

Ondernemingen
De ondernemingen die op dit moment gesloten moeten zijn, blijven dit tot en met 19 mei. Dit geldt bijvoorbeeld voor contactberoepen, horeca en sauna’s. Paramedische beroepen mogen worden uitgevoerd.

Evenementen
Evenementen zijn tot 1 september niet toegestaan.

Uitzonderingen
Uitvaarten, religieuze diensten en huwelijken mogen doorgaan, maar met een maximum van 30 personen, waarbij voldoende afstand moet worden bewaard. Mensen die werken in de vitale sector mogen doorwerken met maximaal 100 personen en aangepaste maatregelen.