Coronanieuws

Check je reisbestemming!

Vanaf vandaag worden de Nederlandse reisadviezen voor EU-landen versoepeld. Op 8 augustus, over bijna twee weken worden de eisen voor de terugreis juist aangescherpt. Dat maakte het kabinet maandag bekend. 

Als eerste is het belangrijk om op te merken dat deze kleuren voor Nederlandse reisadviezen helemaal los staan van de Europese coronakaart van het Europese infectieziektencentrum ECDC. Die kaart geeft met kleuren aan in welke landen de meeste besmettingen zijn. Nederland kleurt momenteel (donker)rood op die kaart.

Dit verandert per vandaag
Vanaf dinsdag staan alle reisadviezen voor EU-landen op de kleurcode geel of groen. Dit betekent dat de EU-landen die nu nog oranje zijn, naar geel verspringen. Dat zijn Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra. Als er een nieuwe gevaarlijke mutatie van het virus rondgaat in de EU zullen de kleurcodes weer worden aangepast, gaf het kabinet maandag aan.

Hoewel het lijkt alsof dit een vrijbrief is tot vrij reizen, is dat het zeker niet. Ga je naar het buitenland? Kijk dan goed welke maatregelen tegen het coronavirus daar gelden. Doordat Nederland donkerrood is op de Europese coronakaart van het ECDC zijn Nederlandse toeristen niet overal welkom. Even checken dus! Dit kan op nederlandwereldwijd.nl 

Dit verandert vanaf zondag 8 augustus
Op zondag 8 augustus stelt het kabinet een nieuwe coronamaatregel in voor alle Nederlanders die terugkeren uit een geel EU-land. Vanaf die dag moet je tijdens de terugreis een coronavaccinatiebewijs, een herstelbewijs, of een negatieve coronatest kunnen laten zien. Per land verschilt het wat de kosten zijn en of je deze zelf moet betalen. Terugreizen naar Nederland mag alleen als de uitslag van de test negatief is. De reismaatschappij waarmee je naar Nederland terugkeert, moet controleren of jouw coronabewijs wel in orde is.

Reis je per auto terug naar Nederland? Dan kun je aan de grens worden gecontroleerd. De teams die nu controleren of terugkeerders zich wel aan de quarantaineplicht houden voeren deze controles uit.