Coronanieuws

CBS laat verzesvoudiging sterftecijfer zien

STEDENDRIEHOEK – Het coronavirus werd in Nederland voor het eerst gemeld in Brabant en nog steeds is de situatie daar zeer ernstig. Het RIVM meldt dagelijks cijfers van besmettingen die zijn gemeld bij instanties, terwijl het CBS het werkelijke aantal sterftegetallen laat zien. En dat blijkt in Oost-Brabant nu maar liefst zes keer hoger te liggen.

In de rest van Nederland is met name het veluwse Nunspeet zwaar getroffen door het virus. Alleen besmettingen (en eventueel overlijden als gevolg van virus) die officieel zijn gemeld worden meegenomen in de telling van het RIVM. Daarnaast zijn er veel besmettingen die onder de radar blijven.
Het CBS telt alle overledenen – dus reguliere sterftegevallen en als gevolg van het coronavirus – en geeft aan dat het sterftecijfer in Oost-Brabant is verzesvoudigd ten opzichte van andere perioden. Uitvaarten zijn er inmiddels bijna productiewerk geworden.

Het verklaart wellicht waarom er in met name Brabant meer bewustzijn is om je aan de maatregelen te houden die verspreiding van het het virus tegen moeten gaan. De straten zijn leeg en mensen gaan alleen naar buiten voor noodzakelijke dingen. Dit in tegenstelling tot het oosten en noorden van het land, waar een verslapping is te zien van handhaven van de maatregelen. Zo was de markt in Deventer afgelopen vrijdag al weer bijna net zo druk als voor de maatregelen.

Zowel de overheid als het RIVM blijven herhalen dat de economie alleen weer kan worden opgebouwd, door middel van een versoepeling van de regels, als iedereen zich blijft houden aan de maatregelen. Ook als het lang duurt, ook als mensen er genoeg van hebben.