Coronanieuws

BSO opent vanaf komende week de deuren

Vanavond gaven premier Marc Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus. Wat afgelopen dagen al naar buiten kwam werd zojuist bevestigd. De BSO opent komende week de deuren voor alle kinderen, in plaats van alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Voor de rest vinden er geen versoepelingen plaats, waarbij wel per week wordt bekeken wat wanneer mogelijk is.

Rutte begint met een voorbeeld van wat er speelt in de samenleving. “Gisteren kwam een bericht voorbij dat precies samenvat waar we staan. In ziekenhuizen heerst een totaal andere sfeer dan buiten de ziekenhuisdeuren. Een ziekenhuisbestuurder schreef de afgelopen weken in twee werelden geleefd te hebben, buiten en binnen het ziekenhuis. Buiten zag hij mensen die zich verheugden op de heropening van bijvoorbeeld de terrassen, maar binnen het ziekenhuis was iedereen bezig met overvolle afdelingen, het stopzetten van noodzakelijke behandelingen en het voorkomen van code zwart: het moment dat alle bedden vol liggen. Feit is dat de ziekenhuizen weer net zo vol liggen als tijdens de eerste golf, planbare zorg is bijna helemaal afgeschaald en elke dag gaan er nog mensen dood aan het coronavirus. En natuurlijk hebben we het hier over gehad tijdens het overleg op het Catshuis. De situatie in ziekenhuizen is nijpend. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Er liggen zo’n 2500 mensen in het ziekenhuis, waarvan bijna 800 op de intensive care. Maar de situatie in de samenleving is niet minder ernstig. In de horeca, theaters, reiswereld en sportwereld, maar ook spanningen en eenzaamheid binnen alle leeftijden en samenstellingen van huishoudens. Dat is de spagaat waarin we zitten.”

Per week kijken wat kan
Rutte geeft aan dat de eerste stap wordt gezet als we we over de piek van de derde golf heen zijn. “Dan kunnen we de risico’s aan, met kleine stappen aan het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd. Zo snel als het kan, zo ruim als het kan.”
Over het in de media verschijnen van de heropening van onder andere terrassen op 21 april zegt Rutte het volgende: “Het is waar dat we vorige week hoopten de eerste stappen op 21 april gezet konden worden. Dat die datum voortijdig naar buiten kwam en een eigen leven ging leiden is ernstig. We beslissen volgende week dinsdag of er 28 april iets mogelijk is.”

De Jonge vervolgt met ‘het openingsplan’. “Het openingsplan schetst de route naar de zomer in vijf stappen. Op die manier willen we de samenleving verantwoord openen. De eerste stap kunnen we nemen als we over de piek in de ziekenhuizen heen zijn. Stap één en twee nemen we behoedzaam, omdat er nog veel mensen besmettelijk zijn en de ziekenhuizen nog op hun tandvlees lopen. Vervolgens kijken we naar de avondklok, bezoek, terrassen en het onderwijs. Dat kan een eerste stap zijn, maar alleen als de situatie het toelaat. Daarna kunnen we kijken wat we buiten weer mogelijk maken. De derde, vierde en vijfde stap verruimen de mogelijkheden nog verder, zodat alleen de basismaatregelen nog over blijven.”