Coronanieuws

Bijna alle coronamaatregelen zijn vanaf vandaag adviezen

Per vandaag zijn de meeste coronamaatregelen geschrapt. Dat heeft het kabinet vorige week besloten na het gebruikelijke overleg met het OMT. Dit is wat er met ingang van vandaag verandert.

Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
De regel die wel blijft bestaan is de isolatie voor mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Ook de basisadviezen, zoals handen wassen en niezen in je elleboog blijven gelden.

Mondkapjes zijn niet meer verplicht in het openbaar vervoer, taxi’s, touringcars en op veerboten. Dat is nu een advies geworden, vooral voor kwetsbare personen. Wel blijft het verplicht een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security. Meerdere organisaties zoals KLM, Transavia, TUI en Corendon hebben bekendgemaakt dat zij het dragen van mondkapjes dringend aanbevelen maar niet zullen handhaven, doordat (vervoers)maatschappijen al langer te kampen hebben met toenemende agressiviteit onder reizigers.

Coronatoegangsbewijs niet langer nodig
Het coronatoegangsbewijs is niet meer nodig. Testen voor toegang (1G) geldt niet meer voor grotere nachtclubs en grote evenementen zonder vaste zitplaatsen met meer dan vijfhonderd bezoekers. Alleen daar was het toegangsbewijs nog verplicht.

Het kabinet adviseert wel de CoronaCheck-app op je telefoon te laten staan. In sommige landen is de QR-code namelijk nog wel verplicht om bijvoorbeeld in te reizen of naar de horeca te kunnen gaan.