Stedendriehoek

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag tegen het coronavirus

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken en in het hele land staat de zorg onder grote druk. Planbare zorg, zoals heup- of liesbreukoperaties, wordt uitgesteld, zodat de meest acute zorg in de meeste ziekenhuizen nog enigszins door kan gaan. Afgelopen vrijdag werden tijdens een ingelaste persconferentie aangepaste coronamaatregelen aangekondigd die sinds zondag in werking zijn. Opnieuw is de horeca de grote verliezer en wordt het onderwijs ontzien met de maatregelen.

Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

-Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

-Volwassenen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden.

-Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.

-Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, mogen open blijven tot 20.00 uur.

-Essentiële dienstverlening, zoals medische contactberoepen, kunnen de normale openingstijden aanhouden.

-Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan.

-Topsporters (trainen en wedstrijden) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.

-1,5 meter afstand en een mondkapje is overal verplicht waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.

-1,5 meter afstand en een mondkapje is verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.

-Het thuiswerkadvies is aangescherpt naar: werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

-Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.

-Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen tot en met 12 jaar.

Deze maatregelen komen bovenop de basismaatregelen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals handen wassen.

Maatregelen scholen
Scholen zijn een grote bron van besmetting. Het aantal besmette jonge kinderen loopt dan ook snel op. In de afgelopen week ging het om 32.000 besmette vijf- tot en met veertienjarigen. Dat komt neer op ruim een op de vijf besmettingen van het totale aantal (154.000).

Buitenshuis worden de meeste besmettingen naar scholen herleid, maar toch wil het kabinet de scholen niet opnieuw sluiten. Wel zijn er een aantal maatregelen voor scholen opgesteld waaraan gehouden zou moeten worden.

Er geldt een mondkapjesplicht bij verplaatsing in en rond de school (zoals trappenhuis, aula/kantine, wc en gangen) voor leerlingen en personeel in het voorgezet onderwijs en voor het personeel van het primair onderwijs en het speciaal onderwijs. Ook de leerlingen van groepen 6, 7 en 8 wordt ernstig geadviseerd om een mondkapje te dragen. Daarnaast krijgen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs en de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 het advies om twee keer per week een zelftest te doen.

Vanaf nu moeten scholieren onder de 12 jaar al thuisblijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen wanneer ze hoestten of koorts hadden.

Onderwijsinstellingen krijgen ook ‘dringende adviezen’ vanuit de overheid. Zoals het aanleggen van looproutes in gebouwen en het spreiden van pauzes. Ook geldt het advies om, als het mogelijk is, klassen op te delen in kleinere groepen.

Nieuwe omicronvariant leidt tot onrust
Donderdag berichtten buitenlandse media over een nieuwe coronavariant, vrijdag volgde berichtgeving in Nederland. Een nieuwe variant is op zich niet bijzonder, maar deze omicronvariant blijkt een extreem hoog aantal mutaties te bevatten. Ook lijkt het de afweer van het lichaam te ontwijken. Deze B.1.1.529-variant heeft 32 mutaties in het spike-eiwit. Dat is het deel van het virus dat de meeste vaccins gebruiken om het immuunsysteem te helpen tegen COVID. De variant werd voor het eerst ontdekt in Botswana, maar is inmiddels in tal van landen aangetroffen, waaronder bij een deel van de reizigers die vrijdag op Schiphol aankwamen vanuit Zuid-Afrika. Een deel van de besmette passagiers is ondergebracht in een quarantainehotel.

Over de impact van de omikronvariant is nog weinig bekend. In Zuid-Afrika lijken mensen mildere klachten te hebben dan bij de deltavariant. Om meer te weten te komen over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins wordt de komende weken onderzoek gedaan.

Vanuit de overheid luidt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Afrika te gaan en dus niet op vakantie. Nederlanders kunnen terug naar huis en EU-burgers mogen doorreizen op weg naar hun thuisland. Er geldt wel een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht.