Coronanieuws

Advies RIVM aan zangkoren: zing in zigzagformatie

Foto: Novo Cantare Apeldoorn

Het RIVM is met een advies gekomen aan zangkoren hoe zij de repetities en optredens weer kunnen hervatten. ‘Stel het koor in een zigzagformatie op in plaats van achter elkaar.’ 

Door in een zigzagformatie te staan is het veel makkelijker om afstand te bewaren, geeft het RIVM aan. Het advies is geen verplichting. Andere opties waarbij afstand wordt bewaard zijn ook goed. Door voldoende afstand te houden is de kans op besmetting met het coronavirus kleiner.

Besmetting gebeurt vooral door grotere hoest-, nies- en spreekdruppels, maar grote druppels komen bijna nooit verder dan 1.5 meter. ‘Maar’, zegt het RIVM, ‘aerosolen (kleine druppels) zijn vooral ook iets om rekening mee te houden. Aerosolen worden uitgestoten door personen die besmet zijn met het coronavirus en dragen mogelijk bij aan de verspreiding van het coronavirus. Op dit moment is het nog niet bekend hoe groot dit risico is.

Ventileren van groot belang

Het advies geeft aan dat ventilatie in van groot belang is voor zangkoren. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld sportscholen. In de ruimten moet 24 uur per dag geventileerd worden. Daarnaast moet in de pauzes en na de bijeenkomsten de ruimte tien minuten worden gelucht. Het advies geeft ook aan om presentielijsten bij te houden. Mocht er een corona-uitbraak ontstaan, dan kan via de presentielijst het bron- en contactonderzoek makkelijker worden uitgevoerd.