Coronanieuws

Aantal mensen met betalingsproblemen op krediet daalt ondanks corona

Foto: Pixabay

De coronacrisis lijkt geen effect te hebben op het aantal mensen met betalingsproblemen op zijn krediet. Het aantal Nederlanders met betalingsproblemen op zijn krediet nam het afgelopen jaar af. Van bijna 700.000 in 2019 naar ruim 657.000 eind 2020. Dit blijkt uit de Schulden Monitor van Stichting BKR, een jaarrapport over het financieel welzijn van Nederland.  

Stichting BKR beheert sinds 1965 alle kredietgegevens in Nederland. Die informatie krijgen zij van kredietaanbieders. Of het nu gaat om een lening bij een bank, een private leaseauto of een telefoonkrediet. Dit wordt geregistreerd bij BKR. Kredietaanbieders geven het ook door als iemand achterloopt met betalen en als een betalingsachterstand is ingelopen. Kredietaanbieders bepalen onder andere met deze informatie of iemand een krediet krijgt. En tegen welke voorwaarden. Zo krijgen mensen een lening die past bij hun portemonnee.

Minder kredieten  

Sinds de uitbraak van het coronavirus in februari 2020 daalde het aantal mensen met een consumptief krediet in Nederland. Van 9,4 miljoen eind 2019 naar 8,8 miljoen een jaar later. Er is in alle provincies een daling van het aantal mensen met een consumptief krediet ten opzichte van het aantal inwoners.

Kredieten in kaart 

In de provincie Flevoland wonen relatief de meeste mensen van 18 jaar en ouder met een consumptief krediet. Hier daalde het percentage mensen met een consumptief krediet van 71,5% eind 2019 naar 67,8% eind 2020. Limburg (66%) is nummer twee, gevolgd door Overijssel op de derde plaats (63,1%). Het laagste percentage mensen met een consumptief krediet woont in Groningen (56,7%), gevolgd door Utrecht (59,2%).

Ook tussen gemeenten zijn grote verschillen. Relatief de meeste mensen met een consumptief krediet wonen in Lelystad (72%), Simpelveld (71,1%) en Meerssen (71%). Wageningen heeft het laagste percentage mensen met een consumptief krediet (44,5%), gevolgd door Ameland (47,7%) en Delft (48,7%).

Betalingsproblemen per regio 

Net als vorig jaar zijn er veel mensen met betalingsproblemen op hun krediet in een aantal Zuid-Hollandse gemeenten. Het hoogste percentage inwoners van 18 jaar en ouder met betalingsproblemen woont in Rotterdam (10,8%), Schiedam (9,8%) en Den Haag (9,4%). Landelijk is dit 4,5%. Ruim 95% van de mensen heeft het betaalgedrag op zijn krediet op orde. De drie gemeenten met de minste betalingsproblemen op kredieten zijn Rozendaal (0,6%), Bunnik (1,2%) en Sint Anthonis (1,2%).

Flevoland is de provincie met relatief de meeste betalingsproblemen op krediet. 6,8% van de inwoners van 18 jaar en ouder heeft in deze provincie betalingsproblemen. Dit wordt gevolgd door Zuid-Holland (6,1%) en Noord-Holland (4.8%). In Utrecht (3,3%), Friesland (3,4%) en Drenthe (3,5%) zijn de minste mensen met betalingsproblemen op hun krediet.