Coronanieuws

“100 procent zekerheid kunnen we niet geven”

Zojuist gaven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie over het coronavirus. “We zitten in een spannende en onzekere fase van de crisis”, aldus Rutte. “We snakken allemaal naar een duidelijk plan, maar we kunnen nu alleen laten zien welke kant het op gaat, 100 procent zekerheid geven kan helaas niet.”

Derde golf
“De derde coronagolf lijkt er aan te komen, hier kunnen we bijna niet omheen; dit komt door de Britse mutatie”, aldus Rutte. “Op dit moment is twee derde van de besmettingen met de Britse variant. Hoewel de cijfers nu dus iets dalen zijn we zeker niet optimistisch. Het aantal besmettingen met de Britse variant verdubbelt per week doordat het reproductiegetal van deze variant heel hoog is.”

Besmettingen
Komende week mogen de basisscholen weer op locatie lesgeven. Hier zullen strikte voorwaarden aan worden gegeven. De onderwijsbond heeft al aangegeven dat er veel zorgen zijn, ook vanuit de docenten. Ook de kinderopvang mag de deuren openen.
De buitenschoolse opvang blijft voorlopig gesloten. “Hier komen veel kinderen van verschillende scholen bij elkaar en dat geeft een extra risico.” Ook de middelbare scholen blijven gesloten, in elk geval tot 1 maart.

Contactberoepen
Contactberoepen, zoals kappers, visagisten en schoonheidsspecialisten, mogen niet werken. Voor hen blijven de huidige regels van kracht.

Avondklok
De avondklok wordt ook genoemd door Rutte. “Na 21.00 uur is het rustig op straat. Over de avondklok nemen we nu nog geen besluit. De avondklok loopt in elk geval door tot en met 9 februari en afhankelijk van de ontwikkelingen nemen we hierover een beslissing.” Het advies hierover van het OMT wordt eind van de week verwacht.

Winkels
Niet-essentiële winkels mogen vanaf 10 februari via click and collect producten laten afhalen bij de winkels. Dit mag zolang het niet te druk wordt bij de winkels.