Coronanieuws

1.5 meter afstand houden weer verplicht

Vanaf vandaag is het weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Dit geldt voor iedereen van achttien jaar en ouder. Dat maakte het kabinet gisteren bekend. De 1,5 meter gold tot vandaag als dringend advies, maar nu kunnen politieagenten en boa’s de maatregel officieel weer handhaven. Overtreders kunnen een boete van 95 euro krijgen. 

Het kabinet voerde de maatregel weer in omdat het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Het doel is ‘verdere overbelasting van de zorg te voorkomen’. Daarbij blijft het het kabinet aandringen om je aan de basisregels te houden. Op plekken waar het coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de horeca en in de sportschool, geldt de verplichting tot afstand houden niet. Ook voor het hoger en middelbaar beroepsonderwijs geldt een uitzondering, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat.

Voor contactberoepen, zoals kappers en stylisten, het openbaar vervoer en autorijlessen geldt een mondkapjesplicht, omdat afstand houden niet mogelijk is. In winkels moet afstand worden gehouden en is een mondkapje verplicht. De basisregels blijven gelden voor iedereen, dus ook voor mensen die gevaccineerd zijn, benadrukt het kabinet.

De basisregels zijn:
Was vaak je handen.
Hoest en nies in je elleboog.
Houd 1,5 meter afstand.
Schud geen handen.
Zorg voor voldoende frisse lucht binnen.
Blijf thuis bij klachten en laat je testen.

Foto: misset horeca