Coronanieuws

0800-1202, dit nummer bel je voor een testafspraak coronavirus

STEDENDRIEHOEK – Sinds vanochtend 08.00 uur kan iedereen met milde klachten, die duiden op het coronavirus, bellen naar 0800-1202. Zo kun je een afspraak maken voor een test bij de GGD.

Alleen getest bij klachten
Het gratis nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht. Alleen bij corona-gerelateerde klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin om te bellen voor een test. Voor het maken van de afspraak worden een aantal vragen gesteld over de de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Uitslag testen
Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Mogelijk langere wachttijd bij opstart
Vooral de eerste dagen worden veel telefoontjes verwacht. Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. Maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin langer duren om een afspraak te krijgen en getest te worden.

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800-1351 beschikbaar. www.rijksoverheid.nl/coronavirus.