Stedendriehoek

Ciderij vergelijkt graag appels met peren

IESSEL Cider maakt ambachtelijke ciders van fruit uit de IJsselstreek. Al meer dan veertig boomgaardeigenaren zijn aangesloten bij dit initiatief door hun fruit te leveren.

In 2019 werd zo 10.000 kilo hoogstamfruit uit de IJsselstreek verwerkt tot ciders die binnen en buiten de streek veel waardering krijgen. IESSEL Cider zoekt ook dit najaar zoveel mogelijk appels, stoofperen en kweeperen. Appeldonateurs ontvangen als tegenprestatie in het voorjaar van 2021 naar verhouding flessen cider retour. Een ruil waarmee het fruit een smaakvolle bestemming krijgt en nieuwe waarde wordt gegeven aan hoogstamboomgaarden in het mooie IJssellandschap.

Rijpe, schone, onbeschadigde vruchten kan men op vrijdag 4, zaterdag 12, vrijdag 18 en zaterdag 26 september tussen 09.00 en 15.00 uur aanleveren bij de ciderij bij klooster Sion, Vulikerweg 6 te Diepenveen. Voor vragen over de geschiktheid van het fruit of overleg over mogelijkheden van hulp bij grotere hoeveelheden fruit, kan contact worden opgenomen met de cidermakers. Voor het aanleveren van kweeperen en stoofperen ook graag vooraf contact opnemen via e-mail info@iesselcider.nl (bij voorkeur) of telefoon 06-52401684. Meer informatie over de mogelijkheden voor het aanleveren van fruit en de tegenprestatie staat ook op https://www.iesselcider.nl/appels-over.

Cidermakers Marin en Rob helpen in de winter als vrijwilliger bij het snoeien van hoogstambomen in de omgeving van Deventer. Door het niet gebruikte fruit te verwerken tot cider, brengen zij het hoogstamfruit uit de IJsselstreek tot waarde en dragen zo bij aan het behoud van de boomgaarden en de daar aanwezige oude rassen. In 2018 won IESSEL Cider de Foodlog vakjuryprijs als beste cider van Nederland en in 2019 een bronzen medaille op de internationale ciderwedstrijd in San Sebastian in Spanje.