Stedendriehoek

Centrum voor Duurzaamheid in Stadsetalage

DEVENTER – Zaterdag 8 februari opent het Duurzaamheidscentrum in de Stadsetalage. De samenwerking van milieu-educatiecentrum De Ulebelt en Deventer Energie Coöperatie leidt tot een duurzame invulling van de Stadsetalage. Vrijwilligers zijn al geruime tijd bezig met het samenstellen van de expositie. Het Duurzaamheidscentrum zal van woensdag tot en met zaterdag zijn geopend.

Inwoners van Deventer kunnen informatie krijgen en inspiratie opdoen over hoe zij duurzamer kunnen worden. Jos Pierey is de initiatiefnemer en voorzitter van de Deventer Energie Coöperatie: “Hier kun je vrijblijvend binnenlopen, ideeën opdoen en zo ook een steentje bijdragen om de enorme aanslag op onze planeet iets kleiner te maken.”

Bekijk hoe een warmtepomp werkt. En hoe kun je op andere manieren je huis energiezuiniger maken? Er is ook informatie te verkrijgen over financieringsmogelijkheden. Er zijn vrijwilligers aanwezig die alle kennis in huis hebben.

De Ulebelt en Deventer Energie Coöperatie hebben voor twee jaar akkoord van de gemeente. Er is 25.000 euro vrijgemaakt voor het project. Het Duurzaamheidscentrum belooft meer te worden dan een tentoonstelling. “We willen inspireren, informeren en verbinden. We werken samen met zo’n dertig bedrijven.”

In het Duurzaamheidscentrum zullen ook activiteiten plaatsvinden. Zo zal oud-burgemeester James van Lidt de Jeude een debat over duurzaamheid in Deventer leiden. Dit zal gaan tussen het debatteam van Het Vlier en gemeenteraadsleden. Tijdens de opening op 8 februari komt Marjan Minnesma, een van de bekendste milieuactivistes en directeur van Urgenda, een lezing geven over klimaatverandering.