Stedendriehoek

Basisscholen doen vandaag voor de 88e keer het VVN Verkeersexamen

Op maandag 15, dinsdag 16 en donderdag 18 juni vindt het nationaal Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland plaats, ruim twee maanden later dan normaal. De coronacrisis heeft veel impact op het basisonderwijs en ook op het VVN Verkeersexamen. Wij zorgen ervoor dat het voor leerkrachten en leerlingen zo makkelijk mogelijk gaat. Zo wordt het VVN Theoretisch Verkeersexamen een leuke manier om het vak verkeer voor dit schooljaar af te sluiten. Erg belangrijk want 80% van de ouders laat hun kinderen na de basisschooltijd zelfstandig naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs fietsen.

In deze examenweek beantwoorden de leerlingen 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. De leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. “De ‘verkeerstaal’ leren die uit tekens, borden en regels bestaat is één ding, maar deze regels kunnen toepassen en anticiperen op het overige verkeer is minstens zo belangrijk. De essentie is dat kinderen de theorie kunnen toepassen in de praktijk,” aldus Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland.

Veel ruimte om verkeersexamen digitaal te oefenen dit jaar

Tijdens de schoolsluiting als gevolg van de crisis heeft Veilig Verkeer Nederland het basisonderwijs in de gelegenheid gesteld om te kunnen oefenen aan de hand van het digitaal oefenexamen. De oefenpagina van het verkeersexamen is dit jaar al 382.532 keer bezocht. Kinderen kunnen hier drie oefenexamens maken, de verkeersexamenquiz spelen en hun theoretische kennis opfrissen.

Het draait om verkeersinzicht

Veilig Verkeer Nederland is verheugd over het feit dat jaarlijks 95% van alle basisscholen deelneemt aan het VVN Verkeersexamen. Ruim 35% van de scholen maakt het examen dit jaar digitaal, waarbij de leerlingen door middel van filmpjes nog beter worden getoetst op verkeersinzicht. De uitslag van het VVN-digitaal Verkeersexamen is dezelfde dag nog bekend.

Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst naast kennis, ook veiligheidsbewustzijn, vaardigheden en houding. Uiteraard gaan de examenvragen over realistische herkenbare verkeerssituaties. Er zijn scholen die het VVN praktisch Verkeersexamen nog dit schooljaar organiseren. Een ander deel van de scholen tilt dit als gevolg van de coronacrisis over de zomervakantie heen en organiseert het in september of in het voorjaar van 2021