Stedendriehoek

Alles is anders, maar pannenkoeken eten gaat door

Nationale Pannenkoekdag 2021 wordt een speciale, coronaveilige editie die kinderen en ouderen met elkaar verbindt. Het bakken en genieten van pannenkoeken door de ouderen vindt plaats in het verzorgingshuis, terwijl basisschoolkinderen de feestelijke aankleding verzorgen. 

Vorig jaar gooide corona roet in het eten en werd Nationale Pannenkoekdag gecanceld. ‘We vonden dat we de ouderen niet voor de tweede keer konden ‘overslaan’. Dus hebben we voor deze 14de editie een andere invulling bedacht waarbij ouderen, kinderen en pannenkoeken toch mooi samen komen,’ aldus Elles van den Berg namens Koopmans.

Daarom bakken op vrijdag 19 maart niet de kinderen, maar de koks van de oudereninstellingen zelf de pannenkoeken. De leerlingen zorgen voor versieringen en een vrolijke noot buiten voor de instelling of digitaal. Het initiatief ligt bij de scholen die het contact hebben gelegd met de oudereninstelling. Samen bepalen ze de invulling, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Maar liefst 450 deelnemers zorgen dit jaar voor een buitengewoon pannenkoekfeest.

Buitenoptredens
Digitaal entertainment, placemats versieren of een pannenkoekkoerier die op pad gaat. Scholen blijken creatief op Nationale Pannenkoekdag. Leerlingen van de Dr ML Kingschool in Denekamp trakteren de ouderen op zang en dans in de tuin van Dokter Eekmanhof. Ook de Protestants Christelijke Basisschool De Regenboog in Lemelerveld zorgt voor buitenoptredens voor de bewoners van ZGR Brugstede.

Boter-kaas-eieren
Leerlingen van OBS Weemewereld in Vriezenveen dagen de bewoners van De Weemelanden uit met een spelletje boter-kaas-eieren op de ramen van de TMZ-locatie. Naast versierde placemats maken de leerlingen van de Protestants Christelijke Basisschool De Fakkel in Apeldoorn een vrolijk filmpje voor de ouderen in de groepswoning ’s Heeren Loo Duinroos. ‘Corona gooit veel overhoop, ook in het basisonderwijs. We vinden het een geweldige opsteker dat zoveel scholen tijd vrijmaken voor Nationale Pannenkoekdag en er een coronaveilige invulling aan geven,’ aldus Loes Tigelaar van Tefal.

Initiatiefnemers
Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie zorgen Tefal en Koopmans dit jaar voor de versierpakketten voor de scholen en ontvangen de zorginstellingen een startpakket met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen.