Stedendriehoek

50 procent van de hulpverleners geeft aan dat er thuis onvoldoende gelezen wordt

Uit onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp onder 500 (jeugd)hulpverleners blijkt dat tijdens deze coronacrisis er in veel gezinnen met een krappe portemonnee thuis onvoldoende gelezen wordt doordat er nauwelijks boeken aanwezig zijn. De hulpverleners maken zich vooral zorgen dat het taalniveau van de kinderen uit deze gezinnen achteruit gaat. Ook Kinderzwerfboek merkt een stijgende behoefte aan leesboeken door legere KinderzwerfboekStations en roept op tot het opruimen van de boekenkast.

“Op dit moment krijgen we vele reacties binnen van de KinderzwerfboekStations in het land. Bibliotheken en scholen zijn dicht en de behoefte aan leuke leesboeken is groot. De Stations worden nu volop bezocht en de kinderboeken zijn haast niet aan te slepen. Vooral in de aandachtswijken in Nederland zien we dat de Stations sneller leeg zijn,” zegt Stephanie van Altena van Kinderzwerfboek bezorgd.

Dubbel zoveel Stations geopend

Niet alleen de behoefte aan leesboeken bij bestaande Stations is groot. Afgelopen week zijn er 25 nieuwe Stations in het land geopend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de normale aantallen. In totaal zijn er 3450 Stations in Nederland waar kinderen boeken kunnen ophalen om te lezen of brengen en zo weer door te geven aan een ander kind. De Stations hanteren de RIVM veiligheidsmaatregelen en de boekenkasten en de boeken worden extra schoon gehouden.

Boeken naar aandachtswijken

In aandachtswijken is de behoefte aan leesboeken misschien nog wel groter. “In deze wijken wonen gezinnen waar nagenoeg geen boeken in huis aanwezig zijn. Als er niet wordt gelezen, kan een kind 1 of 2 AVI-niveaus achteruit gaan. En dat terwijl boeken stimuleren tot doorleren, waardoor de kinderen meer kans hebben op een goede toekomst”, zegt Annemarie Schouten. Kinderzwerfboek werkt samen met DHL om pallets en pakketten gedoneerde boeken naar de aandachtswijken te brengen.

Kinderen worden opgeroepen om in de kast te kijken en gelezen boeken naar een Station in de buurt te brengen. Zo blijven de kasten goed gevuld en kunnen alle kinderen een leuk boek uitzoeken om te lezen. Iedereen kan eraan bijdragen dat kinderen kunnen blijven lezen; voor de ontspanning maar ook om het leesniveau op peil te houden.

Ook Kinderhulp ziet aanvragen stijgen

Kinderzwerfboek is onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderhulp ziet ook een explosieve stijging van het aantal aanvragen voor school- en speelmateriaal voor gezinnen met een krappe beurs. Het fonds voorziet kinderen uit deze gezinnen van speelmateriaal, zodat het thuis fijn en gezellig blijft. En laptops voor de kinderen die buiten gemeentelijke regelingen vallen, zodat zij toch kunnen blijven meedoen op school.

Kijk voor meer informatie of een KinderzwerfboekStation in de buurt op www.kinderzwerfboek.nl.