112

Grote brand in fabriekshal Eerbeek

EERBEEK – De brandweer werd zondagavond gealarmeerd voor een brand in een leegstaande fabriekshal aan de Enkweg in Eerbeek. Een bewoonster van een woning tegenover de fabriekshal zag behoorlijke rookontwikkeling en belde direct 112. 
Omdat het om een groot pand ging en omdat er al sprake was van behoorlijke rookontwikkeling schaalde de brandweer direct op naar ‘middelbrand’. De eerste brandweerwagen was snel ter plaatse. De bevelvoerder schaalde direct op naar ‘grote brand’, omdat al snel zichtbaar was dat het ging om een fikse brand. Meerdere brandweereenheden uit de regio kwamen naar Eerbeek om te assisteren.
Bij de brand kwam veel rookontwikkeling vrij. De meldkamer zond een NL Alert uit naar mensen die in de omgeving van Eerbeek waren. Veel mensen kwamen kijken bij de brand tot ongenoegen van de brandweer. Zij ondervond namelijk behoorlijke hinder hierdoor; brandweerwagens konden namelijk niet fatsoenlijk bij de brand komen. De brandweer riep dan ook via Twitter op om niet te komen kijken en de hulpdiensten de ruimte te geven.

Pallets en papier

De brand woedde op de bovenste verdieping van het pand. Volgens een woordvoerder van de brandweer stond er in dit pand een grote drukpers voor papier. In de naastgelegen panden, stonden pallets en aan de andere kant zat een bedrijf. Bij het bedrijf was vanwege rookontwikkeling in het pand de sprinklerinstallatie aangesprongen. De brandweer gaf aan dat zij zich wel zorgen maakte om beide panden aan de zijkant. Vooral de kant waar de pallets stonden werd door de brandweer goed nat gehouden, zodat de brand niet kon overslaan. De brandweer had hier wel moeite mee, omdat de vlammen er maar niet van afgingen.

Rook- en waterschade

De brandweer had het vuur rond 23.00 uur onder controle. De brandweer gaf aan dat de naastgelegen panden waren gered. Wel hebben zij rook- en waterschade opgelopen. De fabriekshal kon als verloren worden beschouwd. De brandweer is de gehele nacht nog bezig geweest met bluswerkzaamheden en het opruimen van materieel. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De vraag is ook maar of dit nog achterhaald kan worden vanwege de grote schade.
Bij de brand raakte niemand gewond.

Tags: