112

Brandweer rukt 117 keer uit met oud en nieuw en 42 vuurwerk slachtoffers behandeld door artsen

Auto uitgebrand aan de Pieter de Hoochlaan in Apeldoorn: Foto: LDG Fotografie

Dit sfeerbeeld geeft de inzetten van de brandweer in de VNOG weer over een periode van 31 december 00:00 uur tot 1 januari 08:00 uur. Over dezelfde periode wordt eveneens het slachtofferbeeld, gerelateerd aan vuurwerkletsels, geschetst.

Politie, brandweer en ambulancedienst hebben zich evenals voorgaande jaren goed voorbereid op de jaarwisseling. De brandweer is voor 117 incidenten gealarmeerd (inclusief automatische brandmeldingen); vorig jaar waren dit er 117. Hiermee was deze jaarwisseling gelijk aan die van vorig jaar.

Sfeerbeeld hulpdiensten
Ook dit jaar lag het zwaartepunt bij de brandweer Noord- en Oost-Gelderland op het bestrijden van container-, afval- en buitenbranden (51 in totaal). Daarnaast zijn er 6 gebouwbranden ontstaan, 8 autobranden en 4 meldingen van een brandgerucht geweest.

Bijzondere branden en incidenten
• Woningbrand Harderwijk
Vlak voor de jaarwisseling is er een uitslaande brand ontstaan in een appartement op de begane grond aan het Marsdiep in Harderwijk. De bewoner van de bovengelegen woning is door ambulance medewerkers nagekeken. Bij deze brand zijn twee blusvoertuigen en de hoogwerker ingezet.

• Schuurbrand Hattem
Een uitslaande brand in een houten schuur aan de Leliestraat in Hattem kon door snel handelen van de brandweer vlot onder controle worden gebracht waardoor overslag naar de woning is voorkomen.

• Ongeval A28
Tijdens de jaarwisseling was het zeer mistig in grote gebieden van de regio. Of dit een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van een groot ongeval met diverse auto’s en een vrachtwagen op de A28 is onbekend. Door de aanrijding is één voertuig in brand geraakt. De brandweer is met twee blusvoertuigen en een hulpverleningsvoertuig uitgerukt om de brand te blussen en eventueel slachtoffers te bevrijden. Dit laatste was uiteindelijk niet nodig.

• Voertuig te water Elburg
Door vermoedelijk de dichte mist is aan de Vletstraat in Elburg een auto te water geraakt. De bijrijdster kon het voertuig snel verlaten, de bestuurder moest worden bevrijd door de brandweer omdat de deuren niet open konden. Tijdens de bevrijding stond het voertuig stabiel op de modder en kon niet verder onder water zakken. Beide inzittenden zijn nagekeken door ambulance medewerkers.

• Scooter te water Hall
Door omstanders werd aan het Jaagpad in Hall een scooter in het water aangetroffen waarvan de verlichting nog zou branden. Er was geen bestuurder van het voertuig aanwezig wat de vraag deed rijzen of deze te water was geraakt. Door oppervlakteredders en brandweerduikers is een zoekslag gemaakt. Er is geen persoon aangetroffen en er waren nadien geen aanwijzingen dat het voertuig bij een ongeval betrokken was geraakt.

Slachtofferbeeld
De jaarwisseling is geneeskundige gezien in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland relatief rustig verlopen.

Op basis van de informatie van 5 ziekenhuizen, 3 huisartsposten en de ambulancevoorziening in de regio zijn 42 vuurwerkslachtoffers behandeld. De letsels betreffen met name (brand)wonden aan het gezicht, ogen en/of oren. Bij één persoon is een vinger geamputeerd. Er zijn enkele meldingen van alcoholintoxicaties geweest bij de ziekenhuizen.

In de ziekenhuizen hebben zich 8 personen gemeld en 35 personen op de huisartsenposten, waarvan 1 doorverwezen naar het ziekenhuis.

De letsels zijn ontstaan door zowel het afsteken van legaal als illegaal vuurwerk, waarbij zowel omstanders als de ‘afsteker’ zelf gewond raken. Het overgrote meerderheid van de slachtoffers is man.

Geweld tegen hulpverleners
De brandweer, ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancedienst hebben geen melding gemaakt van agressie en/of geweld richting hulpverleners.