112

Boerenprotestacties in het oosten van het land; ook op A50 bij Apeldoorn

Het zal veel mensen niet ontgaan zijn, boerenprotestacties op en langs snelwegen in het vooral het oosten van het land. Boeren dumpten afval in bermen en deels op de snelwegen en staken dit vervolgens in brand. Op de A50 bij Apeldoorn werd zelfs vuurwerk afgestoken. 

Even terug naar maandagavond, tot 20.00 uur is er nog niets aan de hand totdat er plotseling rond 20.00 uur boeren verzamelen langs provincialewegen en snelwegen. Al vrij snel blijkt zij plannen hebben om delen van de wegen te blokkeren en afval te dumpen. Uit onder andere Veenendaal en Staphorst kwamen dan ook al snel meerdere 112 meldingen binnen bij de meldkamer dat er sprake was van flinke branden langs en op de snelwegen. Bij aankomst van de politie en brandweer stonden er inderdaad flinke stapels met afval in brand. De brandweer heeft na enige tijd de branden geblust waarna zij retour konden richting de kazerne.

APELDOORN

Naast de boerenprotesten bij Veenendaal en Staphorst waren er op tientallen andere locatie’s in het oost van het land ook soort gelijke protestacties. Zo ook op de A50 bij Apeldoorn. Tientallen boeren reden met hun tractoren rond 21.00 uur de A50 op ter hoogte van de Zutphensestraat. Terwijl een deel van de boeren de afrit en toerit van de A50 blokkeerden, staken andere flinke stapels met afval in brand. Ook werd er vuurwerk afgestoken.

Toen de stapels in brand stonden en het vuurwerk was afgestoken, vertrokken de boeren weer richting huis.

Ook hier waren de politie en brandweer snel ter plaatse. De brandweer schaalde op naar het sein ‘Middelbrand’ zodat er voldoende materieel ter plaatse kwam. Een deel van de snelweg werd afgesloten. Tijdens het blussen troffen de brandweerlieden jerrycans en asbestplaten aan. Hierop ging de brandweer voorzichtiger te werk en werd er een adviseur gevaarlijke stoffen ter plaatse gevraagd.

Na enkele uren werd het afval door specialisten opgeruimd en kon de snelweg worden vrijgegeven.

HOLTEN/STROE

Een boerenprotestactie bij Holten en Stroe werd door de politie voorkomen. Ook hier wilden boeren actie voeren echter stond de politie al klaar om hen tegen te houden. De agenten hebben van de aanwezigen de gegevens vast gelegd waarna zij konden gaan.

ACTIE

Of de actie’s van maandagavond de laatste actie’s zijn voor de komende tijd is niet bekend. Een woordvoerder van de boerenorganisatie Farmers Defence Force laat weten dat de actie’s “wilde” actie’s waren van lokale boerenactiegroepen en dat dit niet landelijk is gecoördineerd.