Zorg

Zorgorganisaties Salland trappen af in Slimme Zorg Estafette

De hele maand februari staat in het teken van de landelijke Slimme Zorg Estafette. Vier weken lang is er aandacht voor slimme zorg en innovatie. Regio Oost, waaronder Salland, trapt van 1 tot en met 5 februari af met interessante en leerzame (online) activiteiten. Zo delen zorgorganisaties als Solis, Carinova en De Parabool hun eerste ervaringen met zorgrobot SARA, Smart Glasses en de Mood Sweater.

Het aanbod van zorgtechnologie is groot én breed. in de regio Salland zijn al veel mooie voorbeelden van de waarde die technologie kan toevoegen aan het leven van cliënten en het werk van zorgpersoneel. Hoe, wat en waarom? Dat laten zorgorganisaties graag zien tijdens de Slimme Zorg Estafette. Bijvoorbeeld middels Harms Escape Room en een keuzetool zorgtechnologieën die momenteel ontwikkeld wordt. Daarnaast laten zij technologieën zien die vanaf maart geleend kunnen worden via hun uitleendienst. Zoals de Compaan voor beeldbellen, slimme medicijndispensers en interactieve spellen.

Kennis en inspiratie doorgeven

De Slimme Zorg Estafette vindt plaats van 1 tot en met 26 februari en is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vier weken lang is er aandacht voor slimme zorg en innovatie, waarbij iedere week een andere regio aan zet is. De estafette heeft als doel om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Om te zien en ervaren hoe andere organisaties omgaan met slimme zorg, en hoe zij deze voorbeelden in de praktijk toepassen. En om er met elkaar voor te zorgen dat slimme zorg een grote stap verder komt. De metafoor van de estafette symboliseert niet alleen de focus per regio, maar sluit ook naadloos aan op de verbinding tussen de regio’s en het delen en doorgeven van kennis en inspiratie. Regio Oost trapt af in de eerste week met tal van activiteiten die grotendeels online plaatsvinden. In Deventer en omgeving wordt dit georganiseerd door Technologie voor Warme Zorg, één van de projecten van Samen voor Sallandse Zorg. Insteek is het delen van ervaringen van cliënten, best practices en laten zien met welke nieuwe dingen men bezig is. Vorig jaar heette de Slimme Zorg Estafette nog de e-health week. Technologie voor Warme Zorg heeft toen een succesvol evenement in stadion De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles georganiseerd. Wegens COVID-19 is het nu een digitaal evenement.

Delen ervaringen en best practices

Iedere dag, van 1 tot en met 5 februari, is gevuld met korte en langere webinars. De onderwerpen zijn divers. Een greep uit het aanbod:

  • Hoe kan Virtual Reality ingezet worden in de behandeling van chronische pijn en vaardigheidstraining (maandag 1 februari, 16.00 tot 17.00 uur).
  • Technologische communicatiemiddelen voor cliënten met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) (dinsdag 2 februari, 10.45 tot 11.30 uur).
  • Hoe Carinova Beeldzorg en Smart Glasses inzet (woensdag 3 februari, 11.00 tot 12.30 uur).
  • Zorgtechnologieën spelend leren inzetten (donderdag 4 februari, 13.00 tot 14.30 uur).
  • Het adopteren en opvoeden van robot SARA binnen Solis (donderdag 4 februari, 14.45 tot 15.45 uur).

Maandag 1 februari van 10.00 tot 12.00 uur is de landelijke opening, waarin Technologie voor Warme Zorg participeert met als onderwerp ‘Keuzetool zorgtechnologieën in het ECD’. Op de website www.technologievoorwarmezorg.nl/slimme-zorg-estafette staat het complete aanbod en kan men zich aanmelden om de webinars (gratis) te volgen.

Leen je Robot op Maat

Speciale aandacht tijdens de Estafetteweek is er voor de nieuwe uitleendienst Leen je Robot op Maat. Een fysieke plek bij stichting De Parabool waar diverse technologieën geleend kunnen worden door cliënten en zorgverleners. De uitleendienst wordt in maart geopend. Donderdagochtend 4 februari en vrijdag 5 februari de hele dag worden de diverse technologieën gepresenteerd en toegelicht. Voorbeelden zijn de Belevenistafel, Tessa, ImmuRELAX, Hop Spots, Moofie, Zintouch en MijnEigenPlan.