Zorg

Zorg en wonen komen samen in Voorstad-Oost

Peter Smoorenburg (Solis) en Jaap Huibers (Rentree) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

In je vertrouwde buurt blijven als je op leeftijd bent of zorg nodig hebt? Dat gun je iedereen én dat kan straks in Voorstad-Oost. Vorige week zetten Zorggroep Solis en Rentree hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. De gemeente gaf eerder al groen licht. Daarmee is er weer een grote stap gezet naar het realiseren van 61 seniorenwoningen. Op het voormalige speeltuinterrein aan de Rielerweg worden appartementen gerealiseerd waar zorg en wonen samenkomen en samen met de buurt een gezamenlijke ontmoetingsplek wordt gecreëerd.

Zorggroep Solis pakt de uitdaging aan om 40 zorgappartementen te ontwikkelen waar intensieve zorg wordt geboden. Rentree bouwt 21 sociale huurwoningen geschikt voor ouderen. Naast woningen wordt ook een gezamenlijke ontmoetingsruimte vormgegeven waar mensen uit de buurt ‘even een bakkie’ kunnen doen. Kortom: een aantrekkelijke en uitnodigende plek voor iedereen.

Voor iedereen een thuis 

Jaap Huibers, bestuurder Rentree, is blij met deze samenwerking. “Wij zijn zelf thuis in Deventer en gunnen dat anderen ook. En waar moet je heen als je eengezinswoning met trap niet meer handig is of je tuin te groot wordt? Nu zien we dat mensen vaak zo gehecht zijn aan hun buurt, dat ze de ongemakken op de koop toe nemen. Met deze woningen komt er een goede plek voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben in de buurt.”

Levensvreugde

“Je vertrouwde plek, eigen buurt en vertrouwde mensen om je heen is van grote invloed op de levensvreugde voor veel mensen op hogere leeftijd. Nog even naar je eigen vertrouwde winkel kunnen, het vaste blokje wandelen of koffiedrinken met een buurtgenoot. Zomaar alledaagse activiteiten die bepalen hoe vrij en vitaal iemand zich voelt. Oud kunnen worden én intensieve zorg in je eigen buurt ontvangen draagt bij aan het in stand houden van het sociale netwerk om ouderen heen. Daarmee wordt het gevoel van eenzaamheid verkleind onder ouderen. En dat is waar we het voor doen”, aldus Peter Smoorenburg, bestuurder Zorggroep Solis.

Bijzondere samenwerking

De samenwerking tussen Rentree en Solis is bijzonder te noemen. “Eerst bieden we ouderen een zelfstandige, sociale en betaalbare woonplek waar laagdrempelige zorg dichtbij is”, vertelt Jaap Huibers. Peter Smoorenburg vult aan: “Is toch intensievere zorg noodzakelijk? Dan is een zorgappartement binnen Solis heel dichtbij. Hierdoor is langer thuis wonen mogelijk, maar is de stap naar intensieve zorg kleiner doordat je blijft wonen in hetzelfde wooncomplex.”

Start bouw in 2023

De eerstvolgende stap is het maken van een ontwerp en het doorlopen van gemeentelijke procedures. Daarna kan de bouw beginnen, waarschijnlijk begin 2023. Een jaar later kunnen de nieuwe bewoners verhuizen naar hun nieuwe woning.