Zorg

We­reld­kan­ker­dag: ge­slaag­de eerste editie

Afgelopen zaterdag 3 februari organiseerden we het eerste event, speciaal voor onze kankerpatiënten. Een informatieve en ontspannen middag met muzikale optredens, inspirerende spreker en verschillende workshops. Het poliplein was prachtig aangekleed in paarse kleuren. We kregen veel positieve reacties terug van patiënten. Een geslaagde eerste editie!

‘Kanker heb je niet alleen’

Na een muzikale binnenkomst van Sallands Mannenkoor, volgde de opening van Lonneke Kessels met daarna een prachtige boodschap van spreker Dennis Warmerdam. Hij is topsporter en speelde hockey in het Nederlands elftal. Dennis kreeg een zeldzame vorm van kanker. Hij deelde zijn ervaring. Dennis heeft na zijn kanker nog zijn droom kunnen waarmaken: de afgelopen twee jaar speelde hij in het Nederlands elftal. ‘Ik geloof dat ik een betere speler ben geworden, en heb de waarde van kwetsbaarheid ervaren. De leerpunten die ik heb meegenomen zijn: wat zijn de kleine dingen die je wél kan doen? Accupunctuur, diëtetiek, alternatieve geneeskunde. Ik heb van alles geprobeerd. Welke factor leidt tot succes? De medische wereld heeft 99% geleverd, en ik 1%. Maar als ik dit niet had gedaan, had dit niet geleid tot waar ik nu sta.’

Deel je gevoel

De andere belangrijke boodschap wat Dennis de andere patiënten meegaf, is om je verhaal te delen. Dennis: ‘Neem je mensen mee in je verhaal, want ze willen er voor jou zijn. Als jij niet deelt wat je voelt en wat je gedachtes zijn, weten mensen ook niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Want kanker heb je niet alleen.’ Hoe toepasselijk, want juiste deze tekst ‘kanker heb je niet alleen’, droeg de organisatie op het paarse lintje.

Programma

Het poliplein was gevuld met een informatiemarkt, met diverse zorgverleners uit de regio. Van patiëntenvereniging tot Samen Beslissen en massages tot compressietherapeut. Patiënten konden zich opgeven voor verschillende workshops. Op gebied van bewegen, ontspanning en muziek. Tussendoor was er muziek van No Romeo’s en een modeshow van Pavette en een drum act als spetterende afsluiter.

Blij verrast

We kregen veel positieve reacties van de patiënten terug. Patiënt Jane (59) was samen met haar vriendin. Jane: ‘Ik was blij verrast dat het Deventer Ziekenhuis dit event georganiseerd had. Het is leuk opgezet met een inspirerende spreker en de smaakworkshop vond ik verrassend. En heel fijn dat dit nu is voor alle kankerpatiënten. Ik voel me gehoord en gezien. En de middagvulling was heel divers, dus we hebben ons goed vermaakt.’