Zorg

Studenten enthousiast over de Sallandse Praktijkleerroute

Waarom leren uit boeken als je veel liever leert door te doen en te ervaren? Daarvoor is de Sallandse Praktijkleerroute, de praktijkopleiding voor zorg en welzijn, in september 2019 opgericht. Inmiddels zijn er 25 studenten, zowel vanuit voortgezet onderwijs als via zij-instroom die werken of stage lopen en leren bij één van de twaalf aangesloten zorgorganisaties in Salland. Op maandag 12 en dinsdag 13 april zijn er weer online informatieavonden.

De Sallandse Praktijkleerroute is een relatief nieuwe zorg- en welzijnopleiding, gestart in september 2019. Twaalf zorgorganisaties en de mbo-opleidingen Landstede en Aventus werken hierbij samen. Bijzonder is de nieuwe manier van leren. Niet op school, maar dagelijks op de werkvloer bij één van de aangesloten zorgorganisaties in de regio Salland.

Enthousiast

Omdat de Sallandse Praktijkleerroute een echte praktijkopleiding is, is het vooral geschikt voor studenten die ondernemend en zelfstandig zijn, graag willen leren en open staan voor vernieuwing. Of zoals tweedejaars studente Ilse het zegt: “Als je gemotiveerd bent, graag initiatief neemt en je wilt leren in de praktijk, dan is deze leerroute echt heel goed.” Ilse volgt de combinatieopleiding Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg. Eén opleiding waarmee ze straks twee erkende diploma’s heeft. “Bij de Sallandse Praktijkleerroute krijg ik de kans om bij verschillende organisaties ervaring op te doen. Zo ontdek ik welke zorgcliënt het beste bij mij past. Bij de Parabool werkte ik met mensen met een beperking. Bij Humanitas werk ik nu op de somatische afdeling met ouderen.”

Haar collega-student Stefan, eerstejaars, vindt het vooral fijn dat hij veel eigen verantwoordelijkheid krijgt. “Omdat je het hele studiejaar stage loopt, leer je in korte tijd veel. Het voelt alsof ik hier gewoon werk. Twee bewoners mag ik zelfstandig begeleiden. Mijn stagebegeleider houdt wel een oogje in het zeil, maar ik krijg veel eigen verantwoordelijkheid. Dat motiveert enorm! Ik ga iedere dag naar huis met het gevoel dat ik weer veel geleerd heb.”

Nieuwe manier van leren

Elke Siebelink, docent Zorg en Welzijn bij Landstede, begeleidt een aantal studenten, onder wie Stefan. “Dit is een nieuwe manier van leren. Studenten maken van alles mee tijdens hun stage. Dat koppelen ze meteen aan de theoriemodules die ze moeten afronden om hun diploma te krijgen. Ze gaan zelf aan de slag met wat ze graag willen leren en gaan daarvoor ook op onderzoek uit. Dat werkt enorm motiverend! Ze krijgen daarbij ondersteuning van zowel mij als een werkbegeleider.”

Voor iedereen die de zorg in wil

De Sallandse Praktijkleerroute is voor iedereen die graag wil werken in zorg en welzijn. Het kan zijn dat je net een vmbo-opleiding hebt afgerond of juist vanuit een ander beroep wilt overstappen naar de zorg. Maar ook voor zorgmedewerkers die willen doorstromen naar een hoger niveau. Je kunt kiezen voor de combinatieopleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg niveau 3 of voor Verpleegkunde niveau 4. Op 12 en 13 april zijn er online informatieavonden. Aanmelden kan via www.sallandsepraktijkleerroute.nl.