Zorg

Meer chauffeurs nodig voor AutoMaatje

DEVENTER – Dat ANWB AutoMaatje Deventer aan een vraag voldoet, blijkt wel uit de vele aanmeldingen waarbij mensen ondersteuning zoeken op het gebied van vervoer. Zo heeft de vervoersservice deze week haar honderdste deelnemer mogen verwelkomen. “Steeds meer mensen weten ons te vinden”, geeft coördinator Elise Steunebrink aan. “De behoefte is zo groot dat we op zoek zijn naar meer vrijwilligers.”

ANWB AutoMaatje Deventer is een vervoersondersteuning waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Deze vrijwillige vervoershulp geeft minder mobiele inwoners, die geen redelijk alternatief hebben, de mogelijkheid er weer uit te kunnen. De vrijwilliger, het AutoMaatje, biedt ook extra gezelligheid met een praatje en bijvoorbeeld ondersteuning bij de boodschappen, of meelopen naar de wachtkamer. Het is een netwerk dat minder mobiele mensen die vast lopen in vervoersopties, weer op weg helpt.

“De meeste mensen melden zich voor het eerst als het niet lukt om naar een doktersafspraak te komen”, vertelt Steunebrink. “Maar meestal is er dan al meer niet meer gelukt. Wij geven dan aan dat er meer in het leven is om de deur voor uit te gaan dan alleen een doktersafspraak. Thuis blijven zitten is wat ons betreft geen optie. We maken veel mooie momenten mee, helpen mensen weer op weg en zien veel blije gezichten. Soms krijgen we zelfs een bedankkaartje van een deelnemer.”

Veel mooie momenten
Steunebrink geeft een paar voorbeelden: “Zo hebben we een echtpaar geholpen, dat dankzij de vrijwilligers hun 64e trouwdag samen kon doorbrengen. De vrijwilliger had voor de gelegenheid een mooie bos bloemen meegenomen voor het echtpaar. Of een dame die dankzij één van de vrijwilligers toch nog naar de uitvaart van een overleden vriendin kon met wie zij ruim 60 jaar bevriend was geweest. Het werd een mooie rit van zo’n 200 kilometer naar de andere kant van het land. Ook werden we afgelopen week gebeld door een dame van in de zeventig, die in haar kleine netwerk nog de enige was die auto reed. Zij hielp anderen altijd met vervoer. Nu zat ze zelf thuis na een ingrijpende operatie. Hulp en verpleging aan huis, maar ze kon nergens zelfstandig heen. Een paar afspraken kon ze regelen met iemand van een club waar ze regelmatig kwam. Maar voor alles steeds dezelfde persoon vragen was moeilijk. Ze was blij terug te kunnen vallen op het netwerk van AutoMaatje, om zo toch iets vaker erop uit te kunnen. Als ze straks weer opgeknapt is, wil ze zelf graag vrijwilliger worden.”

Deelnemers kunnen zich aanmelden via telefoon 0570-781781 (maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.00 uur) of via e-mail: automaatje@deventerdoet.nl. Een rit moet minimaal twee werkdagen van tevoren aangevraagd zijn en de deelnemer betaalt de vrijwillige chauffeur €0,30 per kilometer aan onkostenvergoeding. Een team van vrijwillige matchmakers zorgt voor de verbinding tussen de vrijwillige chauffeurs en de mensen die gebruik willen maken van een AutoMaatje. Je hoeft géén lid te zijn van de ANWB om deel te nemen.

Geïnteresseerden die dit initiatief willen steunen, kunnen een e-mail sturen naar automaatje@deventerdoet.nl of bellen naar 06-11156394. Voor meer informatie: www.deventerdoet.nl/automaatje