Zorg

Informatieavond ontlastingsverlies

DEVENTER – Al tien jaar lang heeft het Deventer Ziekenhuis een Defecatie Expertise Centrum (DEC). Hier werken gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen om naar problemen rondom ontlasting te kijken. Tien jaar verder, maar nog steeds is het onderwerp een groot taboe. Daarom organiseert het DEC een informatieavond op woensdag 4 oktober over ontlastingsverlies.

Ten onrechte wordt aangenomen dat er niets te doen is aan ontlastingsverlies en dat het iets is ‘waarmee je moet leren leven’. Dit, terwijl het voor veel mensen vaak een grote impact heeft op het dagelijkse leven. In tien jaar tijd heeft DEC-verpleegkundige Sandra Oosterlaar veel mensen kunnen helpen op de poli in het Deventer Ziekenhuis. “Met de ontlastingspoli willen we voor mensen de kwaal laagdrempelig en bespreekbaar maken. Afgelopen tien jaar hebben we vele mensen kunnen helpen om weer actief te zijn in de maatschappij. Het bespreekbaar maken van dit onderwerp blijft iets wat aandacht nodig heeft.”

Oplossingen

De diagnose is vaak snel gesteld. Ook de oplossingen voor ontlastingsincontinentie zijn in de meeste gevallen simpel. Sandra Oosterlaar: “In sommige gevallen zijn eenvoudige adviezen en tips al voldoende, zoals: drink veel water, houd je aan een vezelrijk dieet en blijf in beweging. Daarmee houd je je poep soepel en kun je voorkomen dat je hard moet persen. Ook geven we aanwijzingen hoe je je ontlasting kunt laten indikken. Met een dieet en als dat niet helpt met behulp van poeders. Soms is bekkenbodemtherapie het antwoord. Als dit alles niet werkt, gaan we over op een eenvoudig spoelsysteem dat je thuis kunt doen. Eenmaal gespoeld ben je een etmaal vrij van ontlasting. Er zijn ook mini-spoelsystemen. Deze hebben een kortere werking, maar kun je makkelijk meenemen in je tas. Handig voor als je ergens op bezoek bent. In de meeste gevallen volstaan dus eenvoudige oplossingen. Tijdens ons spreekuur zien we ook patiënten waarbij operatie of zelfs stoma noodzakelijk is. Maar gelukkig komt dat dus relatief weinig voor.”

Hoe ontstaat ontlastingsverlies en wat is er aan te doen? Alle vragen rondom deze onderwerpen worden tijdens de informatieavond op woensdag 4 oktober besproken. Een chirurg, diëtist, bekkenbodemfysiotherapeut en verpleegkundige zijn de sprekers van de avond. De gratis lezing is van 19.30 tot 21.30 uur in het Auditorium in het Deventer Ziekenhuis. Aanmelden kan via dz.nl/agenda.