Zorg

‘Ik kan weer knuffelen met mijn moeder’

InteraktContour is inmiddels ook gestart met het vaccineren van bewoners tegen het coronavirus. Bewoonster José van woonlocatie Spikvoorde in Deventer kreeg als eerste het vaccin toegediend door het mobiele prikteam van de Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken. José is er blij mee: “Ik kan weer knuffelen met mijn moeder.” 

Ruth Schotborgh, teamleider van woonlocatie Spikvoorde, is blij dat de bewoners van de locatie zijn gevaccineerd. “Onze cliënten hebben hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Vanwege hun medische achtergrond zijn zij extra kwetsbaar bij besmetting met het coronavirus. We zijn opgelucht. Het vaccin beschermt onze cliënten en is een eerste stap naar meer vrijheid. Het is fijn als we elkaar straks weer kunnen aanraken en dicht bij elkaar kunnen zijn.”

José is verheugd dat zij nu is gevaccineerd: “Ik ben heel blij dat ik eindelijk het vaccin heb gekregen. Ook voor mijn moeder van 78 die kwetsbaar is, dan kunnen we weer fijn knuffelen.” Verpleegkundige Moanne is ook opgelucht: “Wij delen de locatie met een andere zorgorganisatie. Van die organisatie waren meerdere bewoners besmet met corona en zijn er zelfs aan overleden. Corona was daardoor steeds heel dichtbij. Het was voor ons allemaal een spannende tijd.”

Goede voorbereiding voor snelle start

Om de vaccinatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, werden een week eerder al de nodige voorbereidingen getroffen. “We hebben met alle bewoners gesproken over vaccinatie tegen het coronavirus en samen de benodigde toestemmingsverklaring ingevuld. Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken heeft vervolgens eventuele contra-indicaties met de huisartsen van de cliënten besproken. Het mobiele prikteam kon daardoor snel van start met vaccineren in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte op onze woonlocatie. Ik ben trots op mijn collega’s die alles tot in de puntjes hebben voorbereid en bewoners liefdevol begeleidden bij het vaccineren”, vertelt Ruth.

Een hele geruststelling

Deventer is een van de drie regio’s in Nederland die met voorrang is gestart met het vaccineren van ouderen en gehandicapten in zorgcentra. De vaccinatie betreft bewoners van wie de huisarts de hoofdbehandelaar is. Hieronder vallen ook de bewoners van InteraktContours woonlocaties. Jan van Kampen, bestuurder: “Hoewel wij dankzij ons strikte coronabeleid heel weinig besmettingen op onze locaties hebben gehad, is het een hele geruststelling dat huisartsen onze bewoners als eerste het vaccin geven. Dat is de beste stap om hen te beschermen tegen het virus. We hopen dat onze medewerkers daarna snel aan de beurt zijn. Tot die tijd blijven we onze strenge coronamaatregelen op woonlocaties volgen.”

Over InteraktContour

InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hersenletsel verandert hun leven en dat van hun naasten; terug naar werk of school lukt vaak niet en thuis is alles anders. Toch is er altijd iets mogelijk. Dáár richt InteraktContour zich op, met gespecialiseerde zorg en ondersteuning. Cliënten en hun naasten boeken resultaten op het gebied van leven, wonen en werken. InteraktContour biedt daarvoor behandeling, begeleiding, dagbesteding en 24-uurs zorg in Oost- en Midden-Nederland.