Zorg

Even ‘onderduiken’ in het Deventer Ziekenhuis

Een projectie van de dierentuin, vissen in de oceaan, of gewoon via een usb je eigen filmpje afspelen op de muur van een behandel- of onderzoekskamer. Het kan nu in het Deventer Ziekenhuis. De kinderafdeling heeft sinds kort één Qwiek, een portable beamer om een andere ziekenhuisbeleving te geven.

Medisch psychologisch medewerker Ielze Peters laat een filmpje zien van een baby die helemaal rustig werd door de projectie van vissen op het plafond inclusief een zacht muziekje. Er zijn meer soortgelijke ervaringen. Een kind dat een onderzoek moest ondergaan en een infuus kreeg toegediend. Hoe fijn is het dan om wat afleiding te hebben. Die afleiding biedt de Qwiek.

Portable beamer

Qwiek is een soort portable beamer, die beelden projecteert op muur of plafond. Met een simpele handbeweging is de projectie qua plek te veranderen. Een reeks aan usb-sticks wordt meegeleverd zodat kinderen, maar ook volwassenen, kunnen kiezen wat ze geprojecteerd willen zien. Een wandeling door het bos? Kan. Liever een ritje met de achtbaan in de Efteling? Geen probleem. Of duik in de onderwaterwereld met kleurige vissen in de oceaan. Een nieuwe usb erin en het is geregeld. Ielze: “Of neem je eigen filmpjes mee. Denk aan een jarige opa of oma die hier in het ziekenhuis ligt en middels een ingesproken en ingezongen filmpje door de kleinkinderen wordt gefeliciteerd! Hoe leuk is dat!”

Comfort Talk

De portable beamer sluit prachtig aan op de ideeën van Comfort Talk. Met Comfort Talk gebruiken zorgverleners ander taalgebruik. Woorden als pijn, prikken, branden worden niet genoemd. Patiënten ervaren daardoor minder stress, angst en pijn. Ook de geprojecteerde beelden hebben een rustgevend effect op de patiënt, maar ook familie en zorgverleners worden er rustig van. Het is een vorm van ‘ultimate zen’ die ontstaat. De gemiddelde onderzoekskamer of behandelkamer is toch erg medisch en steriel. Zeker voor kinderen is het geen prettige omgeving. Door de Qwiek kun je een ruimte heel simpel veel patiëntvriendelijker maken. En het apparaat is supersimpel te bedienen en in het gehele ziekenhuis in te zetten, waardoor de zorgverlener niet afhankelijk is van een computer of een beeldscherm.

Mini-bioscoop in onderzoekskamer

Er kan zelfs een aromaset aan de Qwiek worden gekoppeld, zodat je ook nog met geuren kunt werken. Ielze: “Kinderen ervaren het ziekenhuis nu bijna eerder als kleine bioscoop dan als onderzoeks- of behandelplek.”