Zorg

Een goede gezondheid begint bij jezelf

We leven in een turbulente tijd, zijn veel thuis, zitten vaak te lang in eenzelfde houding en bewegen niet al te vaak of verkeerd. We hebben stress, onzekerheid over onze baan of eigen bedrijf en overal dreigt gevaar. En juist angst zorgt voor een verzwakking van het immuunsysteem, de belangrijkste bescherming tegen virussen als corona. Hoogste tijd eigenlijk om het tij te keren. Om te beginnen bij jezelf, maar hoe?

Ieder mens heeft een afweersysteem dat bestaat uit het zogenaamde ‘aangeboren’, met daarnaast het ‘verworven’ immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem kun je zien als een enorm leger van soldaten dat elke indringer, dus ook corona, binnen één tiende van een seconde vernietigt. Als dat leger sterk genoeg is, wordt elke indringer zeer snel vernietigd. Pas als heel veel virussen tegelijk binnenkomen, kunnen er een aantal door de linies heen breken en gaan zij infecteren. Het virus gaat zich dan vermeerderen in de eigen lichaamscellen. Dit maakt je ziek en dus besmettelijk voor anderen. Op dat moment komt het verworven afweersysteem in actie en gaat afweerstoffen maken. Bij voldoende afweerstoffen word je uiteindelijk weer beter.

Zelf gezond

Om ziekte in zijn algemeenheid te voorkomen is het sowieso van groot belang om je afweersysteem op orde te hebben en te houden. Dit bereik je onder andere door gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik, niet te roken, geen drugs en zo min mogelijk/geen gebruik van pijnstillers als ibuprofen en antihistamine, corticosteroïden etc. Bovendien zorgen sociale contacten en interactie voor een aanmaak van stofjes in het lichaam die het aangeboren afweersysteem versterken. Terwijl angst en stress deze juist weer verzwakken. Daarnaast is het belangrijk om de aantallen virussen in de lucht, vooral direct om je heen, laag te houden. Dat kun je doen door veel buiten te zijn, waar de kans op besmetting nagenoeg nul is. En ook door heel goed te ventileren. Gewoon dus door goed voor jezelf te zorgen!

Gewoon gezond

Soms kun je best wat hulp gebruiken bij de ‘zelfzorg’. Bij het HeelHuus zitten daarvoor vele soorten gezondheidszorg onder één dak. De naam HeelHuus geeft dan ook precies weer wat het Gezondheidscentrum te bieden heeft: een ‘huus’ midden in de samenleving en door en voor mensen met beide benen op de grond, waar je in een geborgen en prettige sfeer weer ‘heel’ kunt worden. Waar je zonder enige drempel binnen kunt stappen om gezonder en vitaler in het leven te gaan staan. Gewoon in je eigen tempo en op je eigen wijze. Door eerst kennis te maken met de keuzes die je hierin hebt en de stappen die je daar zelf voor kunt zetten.

Goed gezond

Gezondheid kun je namelijk zien als drie-eenheid van lichaam, geest en energie. Dit is het basisprincipe van veel oosterse geneeswijzen en tegenwoordig ook meer en meer de westerse wereld. Vitaliteit gaat nog een stapje verder. Het betekent ’levenskracht’, de kracht om door het leven te gaan zoals jij dat graag wilt en op de manier die bij jou past, om daarmee gezond te blijven. Want wat heb je aan gezondheid als je niet ook gelukkig bent? Door een paar passende wijzigingen in leefstijl – op het gebied van voeding, beweging en emoties – kun je een veel gezonder, gelukkiger en vitaler mens worden. En wie wil dat eigenlijk niet?!

Goed team

Bij het HeelHuus zie je dagelijks veel variatie: jong, oud, groot, klein, die voor allerlei behandelingen worden verwelkomd door een divers en breed team. In de laatste paar weken kon helaas niet elke therapeut zijn of haar ding doen. Maar gelukkig komt daar weer verandering in. En zelfs meer dan dat!

Om bij een groeiende vraag ook goede zorg te kunnen blijven bieden, is het HeelHuus-fysiotherapieteam uitgebreid met twee nieuwe gezichten. In november 2020 is Vivianne Venes gestart. Als enthousiaste en actieve Doetinchemse combineert ze haar passie voor sport & voetbal en bewust bewegen. Ze deed de CIOS en specialiseerde zich in sportmassage, waarna ze voor de opleiding tot fysiotherapeut koos. Al ruim 6 jaar is ze daarnaast sportverzorger en ondertussen eveneens waarnemend fysiotherapeut bij de gehele jeugdopleiding van De Graafschap. Op 1 maart heeft Mart Net de overstap van een praktijk in Amsterdam Oud-Zuid naar het HeelHuus in Warnsveld gemaakt, een terugkeer naar de plek waar hij is opgegroeid. Een val tijdens het snowboarden zorgde er jaren geleden voor dat hij zelf anderen wilde gaan helpen om vooruit te blijven komen. Hij is zowel allround fysiotherapeut als tennis- en hardloopspecialist en zet daarbij ook manuele technieken in. Daarnaast is hij aangesloten bij ParkinsonNet en heeft hij onlangs de cursus hartrevalidatie inclusief hartfalen gevolgd. Kijk voor meer informatie over deze beide en ook de andere fysiotherapeuten op www.heelhuus.nl/fysiotherapie/team-fysiotherapie