Zorg

10 jaar hyacinten voor jonge mensen met kanker

Koop vrijdag 26 januari 2024 hyacinten in het ziekenhuis of bij een van de bloemenwinkels  van de ABC bloemisten en steun jongvolwassenen met kanker. 

Voor het 10ejaar organiseert de AYA Foundation samen met de Nederlandse  hyacintenkwekers de ‘hAYAcinten’ actie. Op vrijdag 26 januari staat in 25 ziekenhuizen  een hyacinten kraam. 6 bloemenwinkels van de ABC bloemisten in de Achterhoek  verkopen fleurige bossen Hyacinten. De opbrengst gaat naar zorg voor  jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s (Adolescents & Young Adults).

Jaarlijks krijgen in Nederland 3.900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk.

AYA-zorg 

In steeds meer ziekenhuizen en zorgpraktijken wordt AYA-zorg verleend. Deze zorg heeft oog voor de zowel de beste medische behandeling, als het bieden van hulp bij alle domeinen van het leven. Denk hierbij aan studeren tijdens chemotherapie, invriezen van eicellen voor een toekomstige kinderwens of je jonge kinderen vertellen dat je niet meer beter wordt. Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing voor zorgverleners en het doen van onderzoek is geld nodig.

Joris, 33 jaar: “Kanker kreeg mij er inderdaad niet onder, maar mijn grote wiel stond stil. Studie? Werk? Liefde? Toekomst?! Het verhaal van AYA’s moet gehoord worden. Want zij hebben vaak niet alleen hulp nodig bij het bestrijden van hun ziekte, maar zeker ook bij alles wat erbij komt kijken in hun jongvolwassen leven; wat misschien wel de meeste bizarre periode is om kanker te krijgen.” 

Hyacintenkraam in ziekenhuizen 

Hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland, Plantion en Veiling Rhein-Maas in Duitsland zetten zich in voor de verbetering van zorg voor AYA’s. Hyacintenkwekers doneren ook in 2024 weer hyacinten. Royal FloraHolland, Van der Slot transport, Hobaho, Broekhof en Twinpack werken belangeloos mee aan de actie.

De Bloemenveiling van Royal FloraHolland, Veiling Rhein-Maas en Plantion trapt op 26 januari 2024 om 6.30 uur af met een veiling aan de bloemisten. De opbrengst van karren hyacinten komt ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker. Daarna nemen 25 ziekenhuizen door heel Nederland het over. Zij starten vanaf 9.00 uur met de verkoop van bosjes hyacinten in de hal van hun ziekenhuis.

Hyacinten in de Achterhoek 

Bij 6 bloemisten in de Achterhoek worden op 25, 26 en 27 januari hyacinten verkocht. Een gedeelte van de opbrengst komt eveneens ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker.

Persbericht AYA ‘Jong & Kanker’ Foundation: HAYAcintenactie 2024