Stedendriehoek

Zomertip! Ontdek een goed bewaard geheim in Deventer

Net buiten Deventer, in de groene omgeving van het Worpplantsoen en vlak bij de IJssel, ligt een goed bewaard geheim: De Deventer Buitensociëteit. De wapperende driekleur hoog in de vlaggenmast trekt bezoekers aan.

Het prachtige historische pand met monumentale uitstraling uit 1888 biedt plaats aan allerlei activiteiten. Door het brede aanbod van de locatie, op gebied van bowlen, eten & drinken, feesten, vergaderen, en de unieke buitenlocatie, biedt de Deventer Buitensociëteit écht een plek voor iedereen. Van 0 tot 99 jaar en ouder.

Het pand is in de hele regio bekend, voorheen als Bowling de Worp. In 2015 is de naam ‘Deventer Buitensociëteit’ weer in gebruik genomen, want de eigenaren koesteren oude tradities. Sinds 2010 is de familie Lagerweij is eigenaar van het pand, waar al meer dan 50 jaar een bowlingcentrum is gevestigd. Ook met de nieuwe eigenaren is dit niet veranderd. In de zomer van 2019 zijn de bowlingbanen zelfs compleet vernieuwd en gemoderniseerd.

Wel heeft het pand een transformatie ondergaan, zowel van binnen als buiten om het pand heen. Er ligt een prachtige speeltuin bij voor kinderen en de familie Lagerweij heeft zelf een ‘Franse kiosk’ in ouderwetse stijl naast het gebouw gerealiseerd. De kiosk is zeer gedetailleerd, met rijtuigknopjes om de ramen af te sluiten, gietijzeren ornamenten om het dak te ondersteunen, antieke deuren en een oude originele vloer met zeskantige tegeltjes.

Iconisch bij het pand is bovendien de eeuwenoude rode beuk. Deze prachtige beuk biedt al sinds jaar en dag heerlijke schaduwplekjes voor bezoekers én is getuige geweest van vele mooie ceremonies waar verliefde stelletjes elkaar het ja-woord gaven.

De Deventer Buitensociëteit ligt bovendien op een prachtige locatie, naast het oudste stadspark van Nederland: het Worpplantsoen. Rond 1578 waren in dit plantsoen al wegen met bomenrijen. Het plantsoen is het eerste openbare wandelgebied van Nederland. Na de Franse bezetting in 1813, waarbij bomen werden gekapt, en een zware ijsgang in 1820, zijn er in 1922 ongeveer 550 nieuwe populieren geplant. Eén daarvan staat er nog steeds. Enkele jaren geleden is het park compleet gerenoveerd en wordt het weer volop gebruikt door de omgeving.

De eigenaren houden graag oude tradities in ere en de vlaggenmast met de wapperende Hollandse Driekleur, die ook in ere is hersteld. Ook de tuin is totaal nieuw aangelegd met paden, graspartijen en leilindes met een bladerscherm dat kan dienen als zonnescherm. “Het blijft een pand met geheimen”, vertelt Lodewijk Lagerweij, “onlangs hebben we nog een prachtige muurschildering uit 1888 op zolder ontdekt”.

Kom jij alle geheimen van de Deventer Buitensociëteit ontdekken?

Dit artikel verscheen in het recreatiemagazine Kijk Uit.