Stedendriehoek

Zesde Slow Food Film Festival

DEVENTER – Het Slow Food Film Festival Deventer beleeft dit jaar zijn zesde editie. Er wordt dit jaar wederom gekozen voor drie dagen en verschillende locaties. In totaal worden acht documentaires, één speelfilm en een aantal korte films vertoond. Met tussendoor genieten van lekker, puur en eerlijk eten. Het festival wordt gehouden van vrijdag 21 tot en met zondag 23 april.

In de afgelopen jaren was het filmfestival een samenwerkingsverband tussen Slow Food IJsselvallei en filmhuis De Keizer. Ook Youth Food Movement Deventer en Mr. Hapje, alsmede Davo Bieren hebben hun medewerking aan het festival toegezegd. Dat levert een mooi driedaags programma op met een aantal smakelijke films en natuurlijk lekker eten. Onder de films op de zondag – het hart van het festival – is Theater of Life, over de kok/eigenaar van het beste restaurant ter wereld die een gaarkeuken begint, en de smakelijke speelfilm Burnt. Andere films die te zien zijn: The Islands and the Whales (verdwijnende walviscultuur op Faeröer), Bugs (insecten als voeding), Priorat (de wederopstanding van een perfect wijngebied) en Spinning Plates (eten als verbindende factor). De documentaires worden steeds voorafgegaan of afgesloten met een spreker, bekend met het thema van de film. De lunch tijdens de zondag wordt verzorgd in en door Restaurant Bouwkunde. Chef Pieter van de Pavoordt, sous-chef Nickey Vlierhuis en het keukenteam werken zoveel mogelijk met duurzame en biologische ingrediënten. Voor deze lunch wordt vooral gebruik gemaakt van producten uit de regio. Er worden zowel warme als koude gerechten geserveerd.

De vrijdag is gereserveerd voor een tweetal bierdocumentaires, met aansluitend een proeverij bij Davo Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal. De eerste documentaire It All Starts With Beer gaat over een aantal Nederlandse brouwers die op zoek gaan naar hét walhalla van de bierrevolutie: Portland in de Verenigde Staten. Daarna volgt de korte documentaire The Craft of Beer: A Hopumentary, over een aantal Amerikaanse meesterbrouwers. Aansluitend wordt in twee sessies bier geproefd bij Davo Bieren: met drie bieren van deze stadsbrouwerij en een bier van Oedipus Brewing uit Amsterdam, de initiatiefnemer van de reis naar Portland. Uiteraard steeds voorzien van een deskundig verhaal door de brouwers. Lisa de Koning Evenementen & Catering zorgt voor bijpassende hapjes.

Op zaterdag wordt door Mr. (Mister) Hapje een mini-food-festival georganiseerd. Mr. Hapje is een jong festivalcateringbedrijf, dat het Slow Food/YFM-gedachtegoed hoog in het vaandel heeft staan. Mr. Hapje neemt je mee in de wereld van vergeten delen van het rund en varken en vergeten groentes. ’s Middags worden verschillende kleine gerechten bereid, waarvan uiteraard geproefd kan worden. Er zijn een aantal korte foodfilms te zien in het Kunstenlab (gratis toegankelijk) en er zijn workshops en demos. ’s Avonds verzorgt Mr. Hapje net als vorig jaar een van kop tot kont driegangendiner en er wordt afgesloten met een film.
Meer informatie over arrangementen en toegangskaarten is te vinden op de website www.filmhuisdekeizer.nl