Stedendriehoek

Zaterdag 16 september feestelijke opening

DEVENTER – De grootste AH van Deventer, zelfs van de regio, heeft de deuren inmiddels geopend. Het gloednieuwe pand op WC Keizerslanden is zeer ruim opgezet. Hier heb je alle ruimte en kun je gemakkelijk met je winkelkar door de paden rijden zonder iemand te raken.
Met de grootscheepse verbouwing krijgt het winkelcentrum zijn allure van jaren geleden terug. De bouw van nieuwe panden, (deels) nieuwe winkels en de komst van 300 extra parkeerplaatsen zorgt voor de wijk Keizerslanden een flinke opknapper.

Meer groenten dan in een XL-winkel

Matthieu de Leeuw is manager van de nieuwe Albert Heijn. Daarnaast is hij voorzitter van de winkeliersvereniging. “De verbouwing van fase 1 is goed verlopen. Ik had vanuit de winkeliersvereniging veel contact met de gemeente. De werkzaamheden verliepen volgens planning en hopelijk gaat dat in fase 2 hetzelfde.

En ja, natuurlijk ben ik supertrots op onze nieuwe AH. Neem alleen al de oppervlakte. Wij zijn bewust geen officiële XL-winkel, maar hebben wel de oppervlakte hiervan. In deze winkel zijn alleen al meer groenten verkrijgbaar dan in een XL-winkel van AH. Per week ontvangt de supermarkt tussen de 30.000 en 35.000 klanten per week, die nu weer goed kunnen parkeren op het terrein (uiteraard gratis) en in de AH hebben ze alle ruimte, volop keus aan het grote assortiment en daarvoor hoeven ze niet lang te zoeken gezien de duidelijke aanduidingen in de winkel.”

 

Het winkelcentrum was in de jaren 70 en 80 een populair winkelgebied, voorzien van veel diverse winkels. Daarna raakte het plein verouderd. Het was hard nodig om een update uit te voeren. De plannen kwamen er een flink aantal jaren al. Het idee was een hypermodern winkelcentrum neer te zetten, maar de crisis gooide roet in het eten. Jarenlang bleven de plannen op de plank liggen. Winkels verdwenen en het aanbod werd minder gevarieerd. “Nu, na de verbouwing (fase 1 is afgerond) is het plein al weer een stuk aantrekkelijker om te komen winkelen. Wij zijn ook echt blij met het aanbod van winkels dat hier inmiddels is geopend of nog gaat openen.”

 

Volle karren met boodschappen

De bezoekers van AH zijn blij met de nieuwe winkels. Marco loopt net met een volle kar naar buiten bij de AH. Dit is hier een bekend gezicht. Doordat er ruime parkeergelegenheid is, zowel aan de achterzijde als aan de zijkant, halen veel bezoekers hier hun wekelijkse boodschappen. “Ik kom hier al jaren en hoewel de ‘oude’ winkel ook fijn was om te winkelen, is deze nieuwe ruime opzet heel prettig. De winkel is overzichtelijk en dat geldt voor het hele winkelcentrum. Door de nieuwe indeling zie je veel beter welke winkels hier zitten. Hopelijk is de Lidl ook op tijd klaar, hoewel dit nog even duurt natuurlijk. Ik vind het handig om in één keer boodschappen te doen. De Lidl en AH samen op één plek zorgen voor een fijne combinatie. Het is wel balen dat de Lidl volgend jaar pas terug komt en ik ga nu maar af en toe naar Borgele waar de winkel nu is.”

Centraal gelegen tussen woonwijken en scholen is hier altijd een divers publiek te vinden. Een groepje scholieren komt net aanlopen. “In de pauze halen wij hier graag een snack. Er is nu tenminste weer wat verkrijgbaar. Op een gegeven moment, toen het hier echt een bouwput was, was hier echt niets meer, waardeloos. Nu is er een patatzaak, waar we vaak heen gaan. Maar soms halen we ook gewoon een gezond broodje of iets bij de ‘grill’; lekker!”

 

Twee grootste supermarkten van de regio

De Lidl is momenteel tijdelijk gevestigd op Borgele, op Keizerslanden een kale vlakte achterlatend. Het met hekken afgezette gebied wordt de komende tijd aangepakt. Dit is fase 2, dat in de zomer van 2018 gereed zal zijn. De winkeliersvereniging ziet de Lidl graag terugkomen. “Hier komt straks één van de grootste Lidl’s van het land. Samen met de AH betekent dit een compleet supermarkt aanbod en daarmee krijgen wij veel meer een regio functie. Nu krijgen we bijvoorbeeld al veel klanten uit Diepenveen en Colmschate en dat gaat alleen maar meer worden.”

 

Natuurlijk zijn er meer winkels op het winkelcentrum aanwezig dan supermarkten. Het deel dat nu braak ligt, biedt straks niet alleen plek aan de Lidl, maar ook aan andere ondernemers. Zo komt er in het nieuwe gedeelte een Zeeman en er komt een tweede kapsalon op het plein; Ami kappers. Welke winkels in het bovengedeelte komen, is nog niet helemaal duidelijk op dit moment.

 

Fietsen in de rekken

Het winkelcentrum is een voetgangersgebied. Bij de toegang tot het plein staan een flink aantal fietsenrekken. “Wij zien graag dat mensen hier de fiets neerzetten. Het plein is bedoeld om te lopen. Zo willen wij voorkomen dat mensen pal voor de deur de fiets parkeren, iets dat helaas veel voorkomt tegenwoordig. Daarom zeggen wij; fiets in de rekken. Mensen met een scootmobiel hebben zo ook meer ruimte om de winkels in te komen.”

 

Feest!

De markt is sinds een tijdje weer te vinden op de oude vertrouwde plek, op de parkeerplaats. Langzaamaan verrijst hier een winkelcentrum met aanzien. Fase 1 is inmiddels afgerond en dat is reden voor een feestje. “Op zaterdag 16 september vindt om 11.00 uur de opening plaats. Dit zal zo’n beetje aan de zijde van AH gebeuren. Volgend jaar is de andere zijde aan de beurt, als fase 2 is afgerond.” Tijdens de opening lopen er dames rond met koffie en petitfours en bezoekers kunnen deelnemen aan het spel Kraak de Kluis. Natuurlijk denken wij ook de kinderen. Zo kunnen zij geschminkt worden en cup cakes maken. En omdat een feestje niet compleet is zonder muziek is ook hier voor gezorgd. Trio Raak gaat het publiek zeker vermaken. Deze maand krijgen klanten van AH een speelkaart die zij kunnen invullen en waarmee zij wekelijks kans maken op mooie prijzen. Op 16 september om 15 uur vindt de finale plaats met de uitreiking van 250 euro shoptegoed.”