Stedendriehoek

Wereldwinkel staat ‘onder water’

DEVENTER – Sinds vorige week is het aanzicht van de Wereldwinkel in de Nieuwstraat verrijkt met een tekening van beeldend kunstenaar Margot Olde Loohuis. Het is een van de circa vijftig winkels in de binnenstad die in het kader van het Hanzejaar hun etalageruiten hebben laten versieren, waarbij de Hanze het centrale thema is.

Margot woont in Deventer en maakt olieverfschilderijen die de laatste tien jaar de onderwaterwereld als thema hebben. “Mijn werk is heel divers: ik exposeer in galeries, maar heb vorig jaar in de gemeente Voorst bijvoorbeeld ook een fietstunnel beschilderd. En nu kwam dit project voorbij. Ik had me aangemeld bij The Big Draw Nederland, die dit project uitvoerde. Toen hoorde ik dat ik de etalage van de Wereldwinkel tot mijn beschikking kreeg.
Omdat De Hanze het thema is, bedacht ik dat het leuk zou zijn om twee koggeschepen af te beelden op een hoge zeespiegel, om zo ook te kunnen laten zien wat er onder water gebeurt, want van boven water weten we dat wel. Ik heb onder de zeespiegel een aantal zeemeerminnen getekend. Tekenen op een raam met zo’n gladde, witte stift is heel wat anders dan schilderen: het vereist een andere techniek, maar is erg leuk om te doen. Bij de Wereldwinkel zijn ze er erg blij mee; de tekening blijft er zeker tot het einde van het jaar op staan, ondanks dat het officiële Hanzejaar eerder stopt. Dat vind ik een heel mooi compliment!”