Stedendriehoek

Week van de Mensenrechten  

Op zondag 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Dan is het 75 jaar geleden dat in de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. Deze verklaring is nog steeds actueel in deze tijden van wereldwijde oorlogen en geweld en het ontbreken van voldoende rechten voor diverse groepen, ook in Nederland. Daarom wordt ook dit jaar in Deventer weer de Week van de Mensenrechten georganiseerd.

De Week van de Mensenrechten vindt plaats van woensdag 6 tot en met maandag 11 december. Gestart wordt in het kader van ‘Storytime’ met een vluchtverhaal van een jonge Deventer vluchteling op woensdagmiddag in het Etty Hillesum Centrum. Op donderdagochtend nodigt een Tegenlicht Meetup rond de documentaire De Kloofdichters, in de Bibliotheek Centrum, uit tot een gesprek over het recht op een menswaardig bestaan. ‘s Avonds geeft op dezelfde locatie, in het kader van Orange the World, Manja Bedner haar lezing ‘De heks van Almen en de actualiteit’ over vrouwenhaat en -vervolging.

LBHTI-rechten staan vrijdag centraal tijdens Parelmoerdag op Het Vlier, waarna op zaterdag in de Bibliotheek de Amnesty schrijfmarathon is waarbij brieven geschreven kunnen worden ten behoeve van eerlijke processen voor politieke gevangenen. Hierbij verzorgen Oekraïense vluchtelingen in de middag muzikale intermezzo’s. Op zondag organiseert het Humanistisch Verbond in de Bergkerk een middag over vrijheid, onvrijheid en Deventer vrijheidsdenkers, met bijdragen van Clemens Hogenstijn, Judith Koelewijn. Mardjan Seighali en Johanneke ter Stege. ’s Avonds vertoont MIMK de Haïtiaanse film Freda, met na afloop een discussie begeleid door Amnesty.

Op maandag wordt in het Stadhuis afgesloten met een kinderrechtenmarkt door leerlingen van Het Vlier. Nadere informatie over het programma op www.ettyhillesumcentrum.nl/agenda