Stedendriehoek

‘We halen mensen permanent uit de eenzaamheid’

TWELLO – Tijdens het gezellige maandagmiddagcafé bij Trefpunt Duistervoorde, begin juli, vliegt opeens de deur open en valt een cameraploeg van Omroep Gelderland binnen. Terwijl presentatrice Angelique Krüger en haar ploeg met een kopje koffie in de wacht worden gezet, worden in allerijl beheerder en bestuursleden opgetrommeld.

En niet voor niets… bij aankomst krijgt beheerder Judit Koetsruiter een cheque van 750 euro in de handen gedrukt. Trefpunt Duistervoorde is namelijk genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar 2022, samen met vijf andere buurt- en dorpshuizen in de provincie Gelderland. De winnaar krijgt ook nog eens 2.500 euro.
Voorzitter Ton Simons is sinds 2016 als vrijwilliger actief bij Trefpunt Duistervoorde, dat hij aanmeldde voor de verkiezing van de Leefbaarheidsalliantie, provincie Gelderland en Omroep Gelderland. Simons: “Dit is een enorm compliment en een fraaie waardering voor de inzet van onze vrijwilligers. Trefpunt Duistervoorde is het ontmoetingscentrum voor iedereen, maar ook door iedereen.”


“We hebben een grote groep vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, die ervoor zorgen dat het hier zeven dagen in de week draait. Alleen al de nominatie is een mooie erkenning voor iedereen die zijn steentje bijdraagt.”

Eigen identiteit
De ontmoetingsplaats kwam tot stand op initiatief van buurtbewoners, Martinushof, Trimenzo, Mens en Welzijn en de Zonnebloem. Toen de recreatiezaal van de Martinushof sloot, volgde een enquête. Hieruit kwam naar voren dat er een grote behoefte leefde om elkaar toch te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. “In 2018 werd de organisatie een stichting. Het bestuur is facilitair ondersteunend voor zelfsturende teams voor bijvoorbeeld bloemschikken en bingo. We kwamen er al vrij snel achter dat met de huidige eisen en wetten voor vrijwilligerswerk het geen overbodige luxe is om een professionele kracht in te schakelen. Dat was het moment dat wij in gesprek gingen met Mens en Welzijn. Dat is van beide kanten goed bevallen. We ondernemen samen activiteiten, maar wij behouden onze eigen identiteit, zelfstandigheid en kleur. Op afroep maken wij gebruik van de diensten van Mens en Welzijn. We zijn niet overgenomen, we doen dingen om praktische redenen samen”, benadrukt de voorzitter.

Winnen
De komende maanden gaan zes buurt- en dorpshuizen de strijd met elkaar aan. Bij deze vijfde editie van de verkiezing gaat het tussen gemeenschapshuizen in Gelderland die in een bijzonder gebouw zitten, een pand dat vroeger een andere functie had. Trefpunt Duistervoorde maakt gebruik van de ruimtes van het oude verzorgingshuis Martinushof.
“Waarom ik vind dat wij moeten winnen? Voor mij betekent de eerste prijs de kers op de taart voor de inzet van de vrijwilligers die dit met een glimlach op het gezicht voor een ander doen. Onze bezoekers komen niet alleen uit de buurt, maar ook uit omliggende gemeenten. We hebben leuke activiteiten zoals koersbal en jeu de boules. Door de samenwerking met Mens en Welzijn hebben wij de beschikking over een zogenoemde ontmoetingslijn. Dat is een busje dat je kunt bellen en waarmee je voor twee euro naar het ontmoetingscentrum wordt vervoerd. We proberen het op allerlei manieren laagdrempelig te houden. Zo maak je het voor mensen mogelijk om de deur uit te gaan en naar de ontmoetingsplek te komen. Er worden hier verbindingen gelegd. In het begin is het nog een beetje aftasten natuurlijk, maar als het ijs eenmaal gebroken is, ontstaan er waardevolle contacten. Dat is wat ik zo verdomde mooi vind. Je haalt mensen uit de eenzaamheid en houdt ze daar ook.”


Altijd open

Volgens Simons zijn er mensen die echt élke dag komen, ook op bijzondere dagen zoals met kerst. “En in het weekeinde. Op doordeweekse dagen zijn er altijd activiteiten aangepast aan de behoefte die bij de mensen leeft. Het gezelschap is gemêleerd. Sommige activiteiten zoals handwerken trekken meer vrouwen en andere, bijvoorbeeld biljarten, meer mannen. Jeu de boules is ook erg in trek. Toen ik hier kwam lag er één baan en deze werd niet gebruikt. Samen met een sportcoach van Mens en Welzijn heb ik toen een plan gemaakt om deze balsport te promoten. Binnen de kortste keren hadden we zestien mensen aan het jeu de boulen! We deden een aanvraag voor een tweede baan bij de Postcodeloterij, binnen een week hadden we het geld. Ik geniet van deze maatschappelijke betrokkenheid van diverse organisaties; dat maakt het voor ons een stuk makkelijker om te verbinden en te ontmoeten.”

Samen eten
Het Twellose ontmoetingscentrum zal een half uur lang in de schijnwerpers staan bij Omroep Gelderland. Daarvoor komt de cameraploeg een dag lang opnamen maken. Vrijwilligers van Trefpunt gaan samen met de andere genomineerden langs alle zes geselecteerden voor deze verkiezing om elkaars ontmoetingsplek te bekijken en te beoordelen. Jan Troost komt in zijn rolstoel langs om Trefpunt Duistervoorde te testen op toegankelijkheid. Het publiek mag in december stemmen op zijn of haar favoriete dorps- of buurthuis.
De cheque van 750 euro is in ieder geval al binnen. “Nee, we hebben nog geen idee wat we ermee willen doen. We hebben veel plannen, zo willen we samen eten. Dat is nu in handen van een professionele organisatie, maar onze vrijwilligers zouden dit van A tot Z graag zelf in de hand willen nemen. Daar is veel voor nodig, zoals bijvoorbeeld een koelvoorziening. We zijn nu bezig met fondsenwerving.”

Lief en leed delen
Truus de Jong werkt al een tijdje als vrijwilliger bij het Trefpunt. “Ik kom uit de groep van koffieschenkers van de Martinushof en ben blijven hangen. Ik vind het fijn om te doen. Ik kom eens in de maand een ochtend koffie schenken en een praatje maken. Belangrijk is dan om de tijd te nemen en niet te snel alles weer op te ruimen. Zelf vind ik het ook heel gezellig; daarmee blijf ik betrokken en onderhoud ik sociale contacten. Soms wordt er over koetjes en kalfjes gekletst, maar op andere momenten komen er ook serieuze onderwerpen voorbij. Lief en leed wordt hier met elkaar gedeeld.”
De uitzendingen rond de genomineerde buurthuizen zijn vanaf 27 oktober, acht weken lang te zien bij Omroep Gelderland.