Stedendriehoek

WC Keizerslanden heeft weer een toekomst

DEVENTER – Van 7.000 naar 11.000 vierkante meter. Het heeft lange tijd op zich laten wachten, maar nu gaat het gebeuren. Winkelcentrum Keizerslanden gaat alsnog zijn vernieuwing tegemoet. In afgeslankte vorm van de originele plannen, dat wel. Inmiddels is de grond bouwrijp gemaakt en de bouw is gestart.

 

De plannen waren er al lange tijd. WC Keizerslanden zou een hypermodern winkelcentrum worden. Met een grote uitbreiding zou dit hét winkelcentrum van Deventer worden. Presentaties werden verzorgd, waarbij maquettes omwonenden en winkeliers lieten watertanden. Want wat zou het mooi worden! Hoe anders liep het toen de economische crisis om zich heen greep. Veel plannen werden in de ijskast gezet, waaronder ook die voor de bouw en verbouw van het geliefde Deventer winkelcentrum. “Dit was ooit zo’n mooi plein. Met een grote diversiteit aan winkels kon je hier altijd voor alles terecht. Van de Albert Heijn tot Gall & Gall, een dierenwinkel, een snackbar en de Blokker. Nu is het maar afwachten wat er overblijft”, zegt een bewoonster van de nabijgelegen flat. ”Deze wijk vergrijst sterk. En wat is er dan fijner, als je ouder bent, dat je met je rollator naar een mooi winkelcentrum kunt lopen, waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen?”

 

Wantrouwen en optimisme
Er is wantrouwen naar de plannen voor het plein. En dat is niet verwonderlijk, gezien de bouw jarenlang heeft stil gelegen en sommige winkeliers nog niet weten of ze kunnen blijven ondernemen op het plein. “Wij hebben keihard gewerkt om onze winkel op te zetten en dat is gelukt. Maar nu met de nieuwe huurprijzen is het de vraag of wij kunnen blijven”, zijn de woorden van één van de ondernemers. Snackbar Nera weet er alles van; ‘ineens’ een doodlopende straat voor de deur en de woningen tegenover de zaak naar de grond gehaald om plaats te maken voor de bouw. De bouw die vervolgens stil kwam te liggen. Maar ook is er optimisme onder het winkelend publiek. “Eindelijk gebeurt er iets. Het is zo hard nodig. Het schijnt dat zo’n 80% is verhuurd op het ‘nieuwe’ winkelcentrum, maar wat er nu eigenlijk precies aan winkels komt of blijft…? Ik weet het niet”, zegt een voorbijgangster. De Albert Heijn en Lidl hebben hun plek veroverd. Met een uitbreiding en een fraaie doorgang tussen deze winkels zal het plein een moderne uitstraling krijgen. Naast uitbreiding vindt ook renovatie plaats. Ook het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid en de openbare ruimte ondergaat een modernisering. De herontwikkeling wordt gefaseerd uitgevoerd en zal medio 2018 zijn afgerond. Tijdens de werkzaamheden blijft het winkelcentrum geopend voor het winkelend publiek.