Stedendriehoek

‘Warmtebronnen zo goed mogelijk inzetten’

“Als gevolg van het Klimaatakkoord moeten we ons voorbereiden op een toekomst zonder aardgas. Om aan inwoners duidelijkheid te bieden over de toekomstige mogelijkheden om hun huis te verwarmen, is een Transitievisie Warmte opgesteld. Hierin staat welke technische mogelijkheden er zijn voor warmte per wijk en op welke termijn”, aldus wethouder Carlo Verhaar (zie foto).

“Er gaat veel veranderen de komende jaren op het gebied van warmte en energie. Daar krijgen we allemaal mee te maken. Als gemeentebestuur letten we er scherp op dat het betaalbaar blijft voor iedereen.”

Kansrijk eerst

Deventer heeft relatief weinig alternatieve bronnen voor warmte, zegt de wethouder. “Daarom willen we de bronnen die we hebben, zoals warmte van de waterzuivering, zo goed mogelijk inzetten. Ook sluiten we zoveel mogelijk aan bij projecten die al gepland zijn, zoals de renovatie van corporatiewoningen in het Oranje- en Ludgeruskwartier. Of we sluiten aan bij lokale initiatieven zoals Noaber-Energie in Bathmen. In de visie wordt duidelijk waar we als gemeente kunnen inzetten op een collectieve oplossing, zoals een warmtenet, en waar een individuele oplossing het beste is. Dat laatste betekent het goed isoleren van woningen en een warmtepomp of hybride cv-ketel.”

Na 2030

Voor een aantal wijken is die keuze nog lastig te maken omdat er nog geen haalbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas is. Dat verandert waarschijnlijk in de toekomst met nieuwe technieken. Daarom staan deze wijken en dorpen na 2030 in de planning. Zandweerd, Ludgerus/Oranjekwartier en Bathmen zijn de eerste plekken waar een uitvoeringsplan voor wordt gemaakt. In Zandweerd kan warmte komen van de waterzuivering. Verhaar: “In het Ludgerus/Oranjekwartier onderzoeken we samen met de woningcorporaties wat de beste oplossingen zijn. In Bathmen sluiten we aan op verschillende initiatieven van Noaber-Energie.”

Verduurzamen

Woningeigenaren kunnen nu al aan de slag met het verduurzamen van hun woning. In het Duurzaamheidscentrum kan iedereen terecht voor inspiratie en advies. Kijk op www.dcdeventer.nl. Ook kan de energiecoach (via Deventer Energie) langskomen voor gratis, persoonlijk advies.

Acties

Sinds april hebben al ruim 5.000 woningeigenaren met korting hun cv slim laten afstellen, een energiescan laten doen, infrarood verwarmingspanelen besteld, ingeschreven voor de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en/of woningisolatie, een gratis advies van een energiecoach gekregen of de energie-bespaar-cadeaubon verzilverd. Kijk voor alle acties op www.deventerstroomt.nl/acties.