Stedendriehoek

Wandel rond in Deventer van 1495

DEVENTER – Er is een app ontwikkeld om een verrassende rondwandeling te maken door Deventer anno 1495. De gratis te downloaden app heet Hidden Deventer.

De app is gemaakt naar het voorbeeld van de bekroonde Hidden Florence GPS-apps en is ontwikkeld door historisch onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Hidden Deventer is onderdeel van het project Hidden Cities: vijf gratis navigatie-apps waarmee je door het verleden van vijf Europese steden kunt wandelen, met historische personages uit de 15e tot 17e eeuw als gids. Deventer, Exeter, Hamburg, Trento en Valencia zijn onderdeel van het project.

Gebruikers van de app leren meer over het leven en de leefwereld van gewone vrouwen en mannen, door de verhalen die ze vertellen over de plekken waar je staat. De verhalen zijn te beluisteren in het Engels en in alle lokale talen. Ze zijn geproduceerd door een internationaal team van vooraanstaande historici en ingesproken door professionele acteurs.

Waar kon je in 1495 in Deventer terecht om religieuze boeken te kopen en te lezen? Hoe zou het zijn om in Valencia rond te lopen tijdens de opstanden van de ambachtslieden in 1519-1521? Hoe was het om als Duitse migrant een nieuw leven op te bouwen in Trento in 1520? Waar moest je in 1686 in Hamburg zijn voor het laatste nieuws wanneer je iets wilde begrijpen van de politieke crisis die de stad in zijn greep had?

De Hidden Cities apps bieden de mogelijkheid de geschiedenis te beleven door verrassende rondleidingen, geïnspireerd door alledaagse en uitzonderlijke ervaringen van vroegmoderne vrouwen en mannen. De gebruikers van de app krijgen een nieuw beeld van bekende toeristische trekpleisters en bezoeken onontdekte plekken in de stad.

De app Hidden Deventer is gratis te downloaden voor IOS en Android.