Stedendriehoek

VVV-tips van de week

Wij zijn gek op thee …inDeventer!

In samenwerking met een Deventer bedrijf heeft de VVV een mooie collectie losse thee in haar assortiment opgenomen, met namen verwijzend naar bekende Deventer iconen, zoals Wilhelmina thee en Kiek in de pot thee.

Er zijn vijf verschillende soorten in verpakkingen van 50 gram. De theesoorten zijn zorgvuldig samengesteld met een duidelijke variatie aan heerlijke, toegankelijke smaken. Verkrijgbaar is: IJsselbries (zwarte thee), Deventer thee (groene thee), Wilhelmina thee (witte en groene thee), Kiek in de pot thee (kruidenthee) en Lebuïnusthee (zwarte thee). Op de verpakkingen vindt men een label met de bekende Deventer iconen zoals de fontein, de Waag en de Lebuïnuskerk. Prijzen variëren van 3,95 tot 5,95 euro.

Verkrijgbaar bij de VVV Deventer, Brink 89.

Eleonora een Engelse prinses

In de tentoonstelling ‘Eleonora, een Engelse prinses in Deventer’, van 19 juni tot en met 15 september in de Broederenkerk, wordt het bijzondere verhaal verteld over Eleonora, in relatie tot de geschiedenis van de kerk en de stad. Wie was zij, wie waren haar ouders, wie was haar Gelderse echtgenoot, wie waren haar twee kinderen? Waarom verbleef zij te Deventer en werd ze er begraven?

Met Deventer kreeg Eleonora een bijzondere band. In de jaren 1335-1338 maakte zij de uitbreiding van het al bestaande klooster van de Minderbroeders mogelijk door de stichting van een monumentale kerk: de huidige Broederenkerk. De laatste jaren van haar leven trok ze zich terug in het klooster in Deventer. Zij overleed er in 1355, slechts 36 jaar oud. Haar laatste rustplaats kreeg ze in de Broederenkerk. Haar grafsteen is er nog altijd.

Iedere donderdag en vrijdag, in de periode van 19 juni tot en met 15 september, zijn er rondleidingen. Deze beginnen om 14.00 uur, duren ongeveer een uur en de toegang is gratis. Reserveren is niet nodig. De rondleiders zijn Joseph Paardekooper en Hein te Riele, samenstellers van de tentoonstelling.

Expositie Verdieping

‘Verdieping’ is, na Fascinaties en Refugium, de derde thematentoonstelling van het Platform Deventer Kunstenaars. Uitgenodigd door de bestaande indeling van het monumentale en historische pand De Drie Haringen, krijgt de tentoonstelling een gelaagde indeling met de volgende titels: Onderwereld, Benedenwereld, Middenwereld en Bovenwereld.

Met hun creativiteit en visie geven de achttien kunstenaars vorm aan het begrip van het bestaan van de aarde en de plaats van de mens daarin. Ze bieden een lens waardoor de toeschouwer kan inzoomen op zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van het bestaan. Maar ook op de onderlinge verbondenheid en de voortdurende zoektocht naar de betekenis van het leven in ons huidige tijdsgewricht. Het thema ‘verdiepen’ spoort de kijker aan om verder te kijken dan de oppervlakte, om betekenislagen te verkennen die in elk kunstwerk besloten liggen.

De tentoonstelling wordt gehouden in De Drie Haringen, Brink 55, en is geopend van 21 juni tot 15 juli, woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.