Stedendriehoek

VVV-tips van de week

Verslingerd aan Salland

Hij ligt weer klaar bij de VVV, de nieuwste versie van het Verslingerd aan Salland-magazine. Een gratis tijdschrift met alle ins en outs op toeristisch gebied in de regio Salland.

De versie van 2024 staat weer vol tips voor een kort en lang verblijf in Salland. Met aandacht voor de gratis fiets-Slingers van Salland, de leukste wandeltips, de beste kinderuitjes, Sallandse evenementen, musea en activiteiten voor groepen. En natuurlijk niet te vergeten goede restaurants en bijzondere overnachtingsaccommodaties. Kortom: alle info die nodig is om er heerlijk op uit te gaan deze zomer.

Verkrijgbaar bij de VVV, Brink 89 of via www.deventerwebwinkel.nl

PrutsHub

Ben je tussen de 6 en 12 jaar en hou je ervan om dingen te ontdekken en uit te proberen? Dan ben je elke woensdagmiddag welkom bij de PrutsHub in de Bibliotheek Centrum.

Je kunt er lekker aan de slag met robotjes, Japanse bouwstenen, apps, 3D-pennen, klei, stroomcircuits en nog veel meer. Er is elke week iets anders te doen, dus laat je verrassen en pruts mee! Je hoeft je niet aan te melden, het kost niets en je kunt op elk moment langskomen tussen half drie en vier uur.

Elke woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 Deventer.

De Proosdij open voor bezoek

Op zaterdagen is het mogelijk het oudste bewaard gebleven stenen huis van Nederland te bezoeken. Op die dagen is het pand geopend tussen 13.00 en 14.00 uur en kunt u zonder gids naar binnen.

Dit bijzondere huis bevindt zich in de Sandrasteeg. Binnen staat een maquette van Deventer eind 16de eeuw en vindt u informatie over De Immuniteit, de katholieke enclave in de stad. Het pand is oorspronkelijk gebouwd rond 1130 met trachiet en tufsteen. Het heeft verschillende bouwfases ondergaan, maar behoudt tot de tweede verdieping bijna volledig zijn oorspronkelijke staat.

Entreeprijs 1 euro, kinderen gratis. Adres: Sandrasteeg 8, Deventer.

Schatkamer van Deventer

In het hart van Deventer Boekenstad ligt de Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland. Er wordt de wereldberoemde boekencollectie van de stad bewaard: eeuwenoude en rijkversierde handschriften, imposante atlassen, kleurrijke botanische werken en de eerste boeken die in de vijftiende eeuw van de persen van de Deventer drukkers kwamen.

De bibliotheek is te vinden in de prachtige panden van het Buiskenshuis, aan Het Klooster in het Noordenbergkwartier. Het is de plek waar tot in de zeventiende eeuw een vrouwengemeenschap van zusters van het gemene leven woonde, volgelingen van Geert Grote. Hun geschiedenis is verweven met een deel van de bibliotheekcollectie.

Openingstijden: dinsdag 10.00-16.30 uur  en donderdag 10.00-16.30 uur (alleen op afspraak via e-mail info-ab@bibliotheekdeventer.nl)