Stedendriehoek

VVV-tips van de week

Luxe chocoladebox voor lovers

Verras je Valentijn met een luxe Deventer chocoladebox. Speciaal deze romantische week geeft VVV Deventer een korting op de box van 2,95 euro. De box kost dan 15 euro.

De stevige kartonnen doos is voorzien van een kleurige tekening van het Deventer IJsselfront, gemaakt door de Deventer kunstenaar Hans Stempher. De doos bevat drie tabletten van ieder 100 gram chocolade in de smaken melk, puur en melkhazelnoot. De tabletten zijn voorzien van een wikkel met opdruk ‘Groeten uit Deventer’. De fraaie doos is niet alleen een leuke verpakking, maar ook te gebruiken als stevige bewaardoos voor bijvoorbeeld sieraden of papieren.

Verkrijgbaar bij de VVV-winkel, Brink 89 of via www.deventerwebwinkel.nl

Twee Deventer rekenmeesters

Wie zal op school nooit eens verzucht hebben: waar is wiskunde nou voor nodig? Het antwoord werd al in de 16de eeuw gegeven door de Deventer rekenmeester Claes Pietersz, vooral bekend als Nicolaus Petri van Deventer.

Wetenschapshistoricus Jan Hogendijk komt woensdag 14 februari in Science Café Deventer vertellen over deze wiskundige die in zijn tijd beroemd was, maar tegenwoordig vrijwel vergeten is. Samen met zijn leermeester Creszfelt, die ook in Deventer woonde, legde hij de basis voor het reken- en wiskundeonderwijs in Nederland.

Het Science Café is in de grote zaal van het Burgerweeshuis. Zaal open vanaf 19.30 uur, met livemuziek van Dubio. Lezing van 20.00 tot 21.00 uur. Na een korte pauze is er tot precies 22.00 uur discussie met de zaal onder leiding van moderator Christa Hooijer. De toegang is gratis.

Ga je mee uilen luisteren?

Het (zeer) vroege voorjaar is de tijd dat de bosuilen broeden. Maar voordat dat gebeurt wordt er druk gebaltst en dat doen ze door te zingen: hoehoehoe! De vrouwtjes antwoorden dan met een hogere roep: kiewiek! Het zijn geheimzinnige geluiden.

Vrijdagavond 16 februari is er op landgoed De Haere een excursie. Garantie kan er niet worden gegeven, maar de excursieleiders hopen dit samen met de deelnemers te mogen horen. Uiteraard wordt er ook verteld over deze mooie dieren. Bereid je voor op het donker, kleed je warm aan en houd rekening met modderige paden. De excursieleiders hebben een zaklantaarn, laat die van jou thuis graag, en ook je hond. Start vanaf de parkeerplaats bij De Haere, maximaal 20 deelnemers. Opgave verplicht via: excursies@ivndeventer.nl

Valentijnsdag in museum MORE

Op Valentijnsdag staat museum MORE in het teken van de liefde. Op vertoon van een geldig entreeticket, museumkaart, Vriendenloterij-pas of JCP-pas mag gratis één Valentijn-introducé mee.

In het museum in Gorssel ruik je de zoete geur van liefde. De Snoepwerkplaats demonstreert hoe je heerlijk ambachtelijk Deens snoepgoed met hartjes maakt. Snaaien mag. En in het museumcafé staat een Valentijns-traktatie op de kaart. Wie de leukste of mooiste love-outfit draagt, krijgt een Valentijnspakketje cadeau. Om 12.00 en 14.00 uur is er een gratis flitscolleges over liefde in de kunst. Gids Boris vertelt over de innige band tussen schilder Jan Mankes en zijn echtgenote Annie Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland.

Museum MORE, Hoofdstraat 28, Gorssel