Stedendriehoek

VVV-tips van de week

Opa en oma pluus in ‘t sallands

In opa en oma pluus in ’t sallands gaat nijntje op ‘bezuuk’ bij opa en oma. ‘opa heb ’n step emäk veur nijn’ en nijntje ‘hef ’n umslagdoek veur oma pluus ebreid’. Bij een ‘köppie’ thee eten ze een ‘botterkukies’, ‘nijntje hef t’r twee egettn’.

Nijntje is al meer dan 65 jaar onverminderd populair onder peuters en kleuters. Uitgeverij Bornmeer verzorgde al tientallen vertalingen van Nijntje in streektalen. De vertaling is gemaakt door Gerard Oosterlaar, een van de leden van cabaretgroep Höllenboer. Hij werd bijgestaan door streektaaldeskundige Herman Koerhuis en Annet Ellenbroek, eigenaar van Bruna Ellenbroek Raalte en initiatiefneemster van de Sallandse vertaling van Nijntje.

Te verkrijgen bij de VVV winkel, Brink 89 of via www.deventerwebwinkel.nl. Prijs: 7,95 euro

Deventer decor voor programma Klein maar fijn

Wie is de beste miniatuurbouwer van ons land? Op woensdagavond 25 oktober om 20.30 uur staat Deventer centraal in dit SBS6-programma.

Deze tweede aflevering van dit seizoen werd opgenomen in de Lebuinuskerk. De deelnemers gaan onder andere aan de slag met een speciale opdracht over de Hanze en Deventer als marktstad.

Na de uitzending is er een pop-up expositie met de miniaturen te zien in de kerkzaal Penninckshuis, Brink 89 (achter de VVV winkel).

Toegang gratis, dagelijks van 26 oktober tot en met 22 november van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag en maandag van 11.00 tot 16.00 uur.

Escape Xperience Deventer

Met de Excape Experience beleef je Deventer op een nieuwe, leuke en interactieve manier. Een Escaperoom, maar dan buiten in de stad.

Met de app loop je door het centrum, terwijl je puzzels en raadsels oplost. Tijdens de Xperience beleef je de stad in het jaar 1672. Deventer wordt aangevallen door een Frans en Duits leger onder leiding van de bisschop van Munster. De burgemeester en zijn broers zullen cruciale beslissingen moeten nemen. In het centrum zijn aanwijzingen te vinden die hen gaan helpen. Lukt het om de broers te helpen voorkomen dat de stad wordt vernietigd?

De app is de downloaden via escape-xperience.nl, kost 25 euro en is geschikt tot vier personen.