Stedendriehoek

VVV-tips van de week

Hanzespeurneus

Het is weer herfstvakantie. Lekker met de kinderen er op uit. Hoe leuk is het om dan een speurtocht met ze te maken door het historische Bergkwartier van Deventer.

In dit Bergkwartier werden de eerste huizen al rond het jaar 1200 gebouwd. De wandeling begint bij De Drie Haringen op de Brink, waarna je al wandelend allerlei opdrachten moet oplossen en vragen moet beantwoorden. De tocht duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

De Hanzespeurneus kan worden opgehaald bij de VVV Brink 89 en kost 3 euro. Ook kun je hem bestellen in de webwinkel: www.deventerwebwinkel.nl.

Hanze Handelsweek

Tijdens de Hanze Handelsweek in De Scheg wordt in de herfstvakantie de glorietijd van de Hanze gevierd. Bezoekers van de ijsbaan kunnen dagelijks meedoen met het Hanze Handelsspel. Kun jij goed onderhandelen? Doe mee en maak kans op een seizoensabonnement van ijsbaan De Scheg.

In de periode van de 16e tot de 18e eeuw kende de handel in Deventer glorieuze tijden. Over de IJssel werden goederen aangevoerd en de handelaren en boeren verkochten hun handelswaar op de Deventer markten. Sinds het einde van de middeleeuwen was ook de schaatscultuur al helemaal ingeburgerd in de stad. Iedereen schaatste, het was geen elitair gebeuren.

Tijdens de Hanze Handelsweek vieren we deze historische tijden met het Handelsspel. Met kooplieden, die verspreid staan op en rondom de ijsbaan, wordt stevig over handelswaar onderhandeld, met dukaten als betaalmiddel. De deelnemer die na vijf opdrachten de meeste dukaten heeft ingeleverd, ontvangt aan het einde van de Hanze Handelsweek een seizoensabonnement voor ijsbaan De Scheg.

Locatie: IJsbaan De Scheg, Piet van Donkplein 1, van 21 t/m 29 oktober 2023 dagelijks van elf tot vier uur en op zaterdag vanaf een uur, info: www.descheg.nl.

Herfsttintentocht

In de omgeving van Bathmen wordt op 22 oktober een herfstwandeling uitgezet. In een groepswandeling kan worden genoten van de prachtige herfstkleuren.

De vrijwilligers van de Stichting Bathmen Promotie doen elk jaar hun best om een mooie wandeling in en rond Bathmen uit te zetten. De wandeling van ongeveer 7,5 kilometer start om 13.00 uur en wordt begeleid door een gids.

Startlocatie: Zandvoortdijk 3 Loo Bathmen. Kosten: €3,- p.p. (inclusief drankje).

Speelplezier op de Ulebelt

Natuurlijk kunnen kinderen en volwassenen ook in de herfstvakantie terecht op de Ulebelt. De oktobermaand staat mede in het teken van: Alle eikels verzamelen!

Alle kinderen mogen weer eikels verzamelen voor de varkens van de Ulebelt. De actie stopt als er duizend kilo is opgehaald. Het is de bedoeling dat de schone en droge eikels worden ingeleverd bij een van de dierverzorgers in en om de stal.

Locatie: Maatmansweg 3. De Ulebelt is dagelijks geopend van negen tot vijf uur.