Stedendriehoek

Vrijwel alle rijlessen weer van start gegaan

DEVENTER – Nu de maatregelen tegen het coronavirus steeds meer worden versoepeld zijn ook de rijscholen weer van start gegaan met het geven van rijlessen. “Maar dat gaat zeker niet zonder slag of stoot”, volgens Oscar Palm van Rijopleiding Oscar Palm. Het CBR, dat al tijden te maken heeft met achterstanden, heeft pas sinds enkele dagen capaciteit gecreëerd voor de lichting examenkandidaten van wie het examen is uitgesteld. “Blij dat we weer kunnen werken? Ja, maar het werd ons rijscholen in de eerste week zeker niet makkelijk gemaakt.”

Chaos en achterstanden bij CBR

Rijopleiders zijn sinds een week weer aan het werk. In plaats van dat zij konden focussen op het geven van rijlessen, ondervonden zij niets dan problemen bij het reserveringssysteem van het CBR. Oscar: “De uitstelkandidaten, die vanaf 16 maart in de wacht staan om examen te doen, krijgen voorrang op nieuwe kandidaten. Maar om deze kandidaten te reserveren in het systeem van het CBR is het hele kluif. De site die continu overbelast is waardoor je eruit wordt gegooid; het kost allemaal erg veel tijd en die tijd zijn de rijscholen nu juist nodig om weer lessen te geven. Duurt het gewoonlijk een minuut of twee om twee of drie reserveringen te doen, afgelopen week waren we daar twee tot drie dagen druk mee.”

Extra capaciteit CBR beloofd

Het CBR heeft beterschap beloofd. Afgelopen vrijdag kwam het bericht naar buiten waarin het CBR meldt dat de komende tien weken voldoende capaciteit beschikbaar is om alle uitgestelde examens te verwerken. Deze capaciteit wordt stapsgewijs ingezet.

Alle rijlessen weer van start, behalve de tractor

Wat de regelgeving op dit moment zegt over rijlessen, vraagt ook wel wat vragen op bij de rijschoolhouders. Alle lessen mogen weer worden gegeven, behalve de tractor. “Deze lessen liggen in elk geval tot half juni stil. En dat is vreemd, want in een auto zit je niet echt op veel meer afstand dan op een tractor.” Wat wellicht nog moeilijker uit te leggen is, is dat in eerste instantie alle lessen groen licht kregen, terwijl de tractor na een paar dagen toch weer rood licht kreeg. Gelukkig kunnen alle andere rijlessen weer gegeven worden, uiteraard netjes volgens de richtlijnen van het RIVM.”

Rijopleiding Oscar Palm

Bij Rijopleiding Oscar Palm, met vestigingen in Deventer, Apeldoorn en Epe, worden alle denkbare rijopleidingen gegeven. Je kunt hier niet alleen terecht voor het rijbewijs voor auto en motor, maar ook voor de bus, taxi, vrachtwagen, tractor (o.v.b. vanaf juni weer) en het vaarbewijs. Met een volledig wagenpark en een team van 25 medewerkers halen veel leerlingen hier hun felbegeerde papiertje. De rijschool is een bekende in de regio. “Wij verzorgen rijlessen in Deventer, Apeldoorn, Zutphen en Epe. Zo bedienen wij de hele stedendriehoek. Voor de auto zijn wij uitvoerder van de ANBW rijopleiding, iets waar wij natuurlijk trots op zijn. De ANWB kiest hiervoor namelijk alleen kwalitatieve rijscholen uit die aan richtlijnen en eisen voldoen.”

Bij de rijschool zijn diverse lespakketten af te nemen. Iedereen bepaalt zelf het tempo waarin hij of zij de lessen volgt. “Daarnaast zorgen wij ervoor dat de leerlingen voorbereid aan de praktijklessen beginnen. Zo krijgen zij een praktijkboek mee, zodat ze al voor de aanvang van de lessen kunnen beginnen. Dat scheelt soms een aantal lessen.” Op de website staat alle informatie over de mogelijke opleidingen.

Algemene Rijopleidingen Correct & Oscar Palm BV
Zwaluwenburg 17-19
7423 DV Deventer
T: 0570-618302
I: www.oscarpalm.nl
E: info@oscarpalm.nl