Stedendriehoek

‘Vrijdag de 13e de deuren openen en zondag de 15e alweer dicht’

Onlangs mocht de horeca de deuren weer voorzichtig openen na tweeënhalve maand gesloten te zijn geweest als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Zo ook in Deventer. Waar gewoonlijk de Brink gevuld is met volle terrassen, was het plein afgelopen tijd een verlaten terrein. Terrasstoelen stonden aan de ketting, opgestapeld tegen de voorgevel. Maar sinds 1 juni mogen gasten weer genieten van een biertje en een bitterbal op het terras. Op afstand.

Binnen zitten mag ook weer, maar ook onder voorwaarden. Een bijzondere tijd die veel vraagt van de horecaondernemers. Zonder omzet wel de vaste lasten moeten doorbetalen, met als tegemoetkoming een overheidsregeling die lang niet voor iedereen goed uitpakt, is het voor de horecaondernemer een tijd van overleven.

Wie denkt aan de horeca in Deventer, denkt al snel aan de Brink. Terras naast terras en een grote keus aan diverse restaurants en cafés. Maar in de binnenstad is veel meer horeca te vinden. Denk aan Sync Ok, dat vorig jaar de deuren opende in de Broederenstraat, Coffee Together in de Lange Bisschopstraat en tal van horecazaken in de buurt van het Grote Kerkhof en in de Kleine en Grote Overstraat. Juist deze zaken hebben het extra zwaar, aangezien zij het veelal zonder terras (met voldoende ruimte) moeten stellen. Hoe mooi is het dan om te zien, bij het inlopen van de Broederenstraat, dat Sync Ok sinds kort een ruim opgezet terras heeft, waar je met voldoende afstand tot elkaar wat kunt eten en drinken.

Lieke opende in 2019 de deuren van dit plant-based, duurzaam bakery café en werd verkozen tot Starter van het jaar in Deventer. “Gelukkig heb ik nu een ‘dubbel’ terras. Ik mag in elk geval tijdelijk de ruimte van het naastgelegen leegstaande pand buiten gebruiken. En dat is superfijn, want het betekent ruimte en dus omzet. Mijn zaak is pas net open, waardoor ik geen realistische cijfers kan laten zien voor de overheidssteun. De tweede ronde tegemoetkoming loop ik dan ook mis. Gelukkig heb ik veel trouwe klanten, die mij in de tussentijd hebben gesteund met bijvoorbeeld het afhalen van drankjes en hapjes. En natuurlijk hebben we niet stil gezeten in de tijd dat we geen gasten mochten ontvangen. Zo hebben we meteen na sluiting van de horeca het afhaalassortiment uitgebreid met sweetboxen, brunchboxen en bbq-boxen. Dat werd gewaardeerd door onze klanten die zo konden blijven genieten van onze producten en ons zo ook erg hielpen.”

Twee openingen binnen drie maanden tijd

Restaurant Bird aan de Welle kende wel een heel bijzondere start van de gloednieuwe zaak. “Op vrijdag de 13e maart vierden wij onze opening”, vertelt Malou. “En natuurlijk hadden wij wel twijfels over hoe het coronavirus zou gaan uitpakken, maar we besloten niet te wachten en de opening door te laten gaan. De agenda voor de komende tijd stond dan ook bomvol.” Met een terras aan de IJssel, een sfeervolle ruimte binnen en een dakterras is dat ook niet gek. Modern Asian Shared Dining is het concept van Bird. “Het eerste weekend begon hoopvol, maar op zondagavond moesten de deuren alweer dicht, net als bij alle andere horecazaken. Gelukkig konden wij rekenen op steun van onze samenwerkingspartners en zo vierden wij op 1 juni eigenlijk opnieuw onze opening. Tja, en dan nu maar hopen op veel mooie dagen!”

De horeca moet het de komende tijd vooral van de terrassen hebben, zolang binnen nog een restrictie geldt van maximaal 30 gasten. De verruiming van de terrassen klinkt hoopvol voor de omzet van de ondernemers, maar dat is het niet. Door 60 procent extra terrasoppervlak is er in de nieuwe situatie nog maar 70 procent van de originele capaciteit. De omzet komt hiermee echter niet op 70 procent, maar slechts tussen de 30 en 50 procent. Dit gaf Paul Klosters al eerder aan als voortrekker voor het nieuwe horecaconcept in Deventer.

Mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid
De gemeente geeft aan dat het vooral op de verantwoordelijkheid van de bezoekers aankomt. De horecaondernemers hebben allemaal goede maatregelen genomen. “Wij als gemeente kijken op afstand mee. Alleen als niet goed gaat grijpen we in, waarbij eventueel boetes zullen worden uitgedeeld. Maar dat is niet ons uitgangspunt. Laten we ervan uitgaan dat de heropening van de horeca goed blijft verlopen, zodat we allemaal weer volop kunnen genieten van wat de ondernemers te bieden hebben.”