Stedendriehoek

Verrassende kunst op Vogeleiland

DEVENTER – Vanaf maandag 16 mei kan men genieten van de nieuwe editie van kunstwandeling Eilandje op het Deventer Vogeleiland. De route gaat langs nieuwe, speciaal voor het Vogeleiland gemaakte kunstwerken.

De kunstenaars komen uit Oost-Nederland, onder wie de Deventenaren Floor Coolsma en Teodora Ionescu. Tentoonstellingsmaker Eva Kleeman en beeldend kunstenaar Loes ten Anscher hebben de kunstwandeling ontwikkeld voor de Stichting Vogeleiland Deventer. De kunstwandeling is gratis en ook geschikt voor kinderen. “De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het eeuwenoude eiland”, vertelt kunsthistorica Eva Kleeman, één van de samenstellers. “Als je over het Vogeleiland loopt, kom je kunstwerken tegen in een boom, op het water, en onder de brug. Het thema is dit keer Transformatie, geïnspireerd door de gedaantewisseling die het eiland recent heeft ondergaan.”

Vogeleiland in oude luister hersteld

Het Vogeleiland, dat in 1888 door landschapsarchitect Leonard Springer werd ontworpen, werd in de afgelopen jaren in oude luister hersteld. Van een afgelegen en overwoekerde plek werd het weer een aantrekkelijk wandelpark voor Deventer.

Mysterieus
“Ik heb speciaal voor de kunstroute een kartonnen botaniseertrommel ontworpen, die mensen zelf in elkaar kunnen zetten”, vult kunstenaar Loes ten Anscher aan. Ten Anscher maakte op lichtgevoelig papier een compositie van ‘eilandvondsten’: bladeren, veertjes, insecten en door mensen achtergelaten voorwerpen. Door het geheel met UV-licht te beschijnen, creëerde zij een cyanotypie-fotoafdruk in wit en blauwtinten. “In de trommel hebben alle vijf de kunstenaars een mysterieus voorwerp gedaan. Ze hebben leuke opdrachten gemaakt die te maken hebben met hun kunstwerk. Daarnaast is in de trommel een begeleidend essay over de kunstenaars en hun kunstwerken te vinden.”

Vogelmuntjes
Eilandje is geschikt voor alle leeftijden. De route is te lopen door vogelmuntjes te volgen. In de botaniseertrommel vindt men een routekaart.

Kunstwandeling Eilandje is te beleven van 16 mei tot en met 4 september op het Deventer Vogeleiland, Stationsstraat 2. De bijbehorende botaniseertrommel is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur tegen betaling van €4,95 op te halen bij de kiosk van Parkcafé Mees of bij het VVV-kantoor, Brink 89.