Stedendriehoek

Verdubbeling cybercrime in Overijssel door tweede lockdown

Sinds de tweede lockdown vindt cybercrime vaker plaats in Overijssel, waarbij de meeste meldingen uit Deventer komen. Van september tot en met november is het het aantal cybercrime-meldingen in Overijssel zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder (+156,9%). Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

In het najaar van dit jaar registreerde de Overijsselse politie 131 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 51 meldingen.

Overijsselaars lopen relatief laag risico op cybercrime
Van januari tot en met november 2020 kregen 4,6 op de 10.000 Overijsselaars te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren er 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. Ondanks de flinke toename in het aantal meldingen, komen er in Overijssel dus relatief weinig meldingen binnen ten opzichte van elders in Nederland. Relatief gezien registreerde de politie het vaakst een cybercrime-incident in Noord-Holland: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners.

Meeste cybercrime-meldingen in Deventer en Kampen
In Overijssel vallen inwoners van de gemeente Deventer relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 8,7 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook in Kampen (8,5), Hof van Twente (7,4) en Haaksbergen (7) zijn relatief gezien veel cybercrime-meldingen. Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Hellendoorn. Hier vonden in 2020 tot aan november 1,7 incidenten per 10.000 inwoners plaats.

Meer cybercrime dan inbraken in 7 Overijsselse gemeenten
Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit tijdens de tweede golf te verschuiven naar online. In 7 Overijsselse gemeenten kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Dit geldt voor de gemeenten Kampen, Oldenzaal en Borne.