Stedendriehoek

Verdienstelijke remise Go Ahead Eagles op Vijverberg

DOETINCHEM/DEVENTER – Na de overwinningen tegen Almere City FC en FC Oss kwam er zondagmiddag een einde aan de korte zegereeks van Go Ahead Eagles. Al kon de Deventer equipe met een 1-1 gelijkspel uit Doetinchem best thuiskomen. Op een kolkende Vijverberg zal menig Jupiler League-topper in het huidige voetbaljaar punten laten liggen. “De Graafschap is niet een ploeg die je even met 4-0 van het matje aftikt.”

De Graafschap domineerde in de eerste helft het spel. Het was vooral aan de andermaal uitblinkende Sonny Stevens (zie foto Erik Pasman) te danken dat Go Ahead Eagles ongeschonden het rustsignaal haalde. De Eagles-doelman voorkwam herhaaldelijk een voorsprong van de Superboeren. Enigszins tegen de verhouding in namen de bezoekers uit Deventer nota bene de leiding. De 0-1 op slag van rust kwam bijna letterlijk uit de zonovergoten hemel boven Doetinchem vallen. Sam Hendriks liet de bal lopen, waarna Pieter Langedijk geen moment twijfelde en het speeltuig achter keeper Bednarek in de touwen schoot.

In de tweede helft bleven de Doetinchemmers de druk vol op de ketel houden. Na een uur moest Stevens alsnog capituleren. Sjoerd Ars, tien seizoenen geleden in 35 competitiewedstrijden vijftien keer trefzeker namens Go Ahead Eagles, deed maar weer eens wat hij zijn hele carrière al doet: scoren. De inmiddels 33-jarige doelpuntenmaker van dienst werkte een voorzet van Jordy Tutuarima met het hoofd binnen: 1-1.

De Graafschap drong in het resterende half uur vol aan op de overwinning. Stevens liet zich evenwel geen tweede keer verschalken. De Go Ahead Eagles-defensie hield stand. Joey Suk en Pieter Langedijk hadden de gasten zelfs nog aan de zege kunnen helpen. Gezien het overwicht van De Graafschap was dat niet terecht geweest.

Scheidsrechter Bas Nijhuis legde de wedstrijd in het begin even stil wegens vuurwerk dat vanuit het vak met de meegereisde Go Ahead Eagles-aanhang op het veld werd gegooid. Na een korte onderbreking mochten de 22 acteurs datgene hervatten waar zij mee bezig waren. Verder bleef het rustig tijdens de door de lokale autoriteiten als Categorie C-wedstrijd ingeschaalde ontmoeting.

Trainer Leon Vlemmings kon leven met het punt: “De eerste helft was duidelijk voor De Graafschap. Wij hadden er moeite mee hoe de wedstrijd begon. Het opportunisme. De druk vooruit. Het was moeilijk om ons onder die druk uit te voetballen. Het is mooi verteld vanuit het tactiekbord. De sfeer in zo’n wedstrijd, dat zie je ook als wij thuisspelen, maakt het niet zo makkelijk om dat uit te voeren. Als je uitspeelt bij De Graafschap, weet je dat ze op die manier kunnen beginnen. We hebben ons voorbereid, maar het idee dat wij ervan hadden, kwam niet helemaal uit. Het is natuurlijk heel prettig als je zo’n mooie goal maakt. De tweede helft was het wat meer in evenwicht. We hebben de mogelijkheid gehad om de winnende te maken, maar we krijgen wel een amateuristische goal tegen”, zo verklaarde de Go Ahead Eagles-trainer naderhand voor de microfoon van Deventer RTV.

Hoewel Vlemmings de afgelopen weken duidelijk progressie bespeurt, zit er in de ogen van de trainer nog veel meer rek in. “Voetballend moet het sowieso beter. Er is een té groot verschil in deze wedstrijd met bijvoorbeeld thuiswedstrijden als tegen NEC of tegen Almere. Daar zijn we veel vaster aan de bal. Het zijn ook andere wedstrijden dat dáárdoor onze supporters erachter staan. Dan krijg je ook zo’n opportunistische sfeer dat het iets met de ploeg doet en ook tégen de andere ploeg. Verdedigend gezien is daar ook wel iets op te verbeteren. Daar zijn we gelukkig trainers voor. Als er niets te verbeteren was, dan hadden ze ons ook niet nodig.”

Eén jaar, zeven weken en vier dagen nadat Go Ahead Eagles de krachten mocht meten met Ajax, mag Deventer zich opmaken voor de komst van het beloftenteam van de Amsterdammers. Jong Ajax voert momenteel dan wel de ranglijst van de Jupiler League aan, het doet evenals drie andere reserve-elftallen buiten mededinging mee. Evenals jong PSV, jong AZ en jong FC Utrecht kan jong Ajax niet promoveren uit de afdeling waaruit dit seizoen geen enkele club degradeert.

Sinds de KNVB besloot om de Jupiler League te verrijken met beloftenelftallen, troffen Go Ahead Eagles en jong Ajax elkaar in competitieverband één keer eerder in de Adelaarshorst. Op vrijdag 18 september 2015 waren 8.337 toeschouwers getuige van een 2-0 overwinning van de thuisclub. Teije ten Den was de maker van beide Eagles-goals. Jong Ajax-keeper André Onana stopte een strafschop van Leon de Kogel.

In de punt van de aanval bij de bezoekers uit de hoofdstad stond destijds een zekere Sam Hendriks. Bij de return later dat seizoen in de met 591 toeschouwers gevulde Amsterdam ArenA (zie foto), scoorde de huidige clubtopscorer van Go Ahead Eagles uit een strafschop de gelijkmaker: 2-2. Het betrof tevens de eindstand. Hendriks trof in het seizoen 2015-2016 veertien keer doel namens jong Ajax. Voor Go Ahead Eagles schoot de Doetinchemmer in de huidige jaargang al acht keer raak.