Stedendriehoek

Verboden Vruchtennrode draad Boekenweek

DEVENTER – Deventer staat bekend als Boekenstad en doet zijn naam eer aan met een uitgebreid Boekenweekprogramma: laagdrempelig en gevarieerd. Op zaterdag 25 maart, om 16.00 uur in de bibliotheek aan de Brink, gaat de Boekenweek van start met en feestelijke opening. Wethouder Jan Jaap Kolkman geeft het startsein samen met stadsdichter Johanneke ter Stege en Deventer schrijfster/blogster Sam van Middendorp, Boekenweekburgemeester 2017. Culturele organisaties in Deventer én de boekenbranche tekenen voor de organisatie.

Er komen veel bekende auteurs, maar het is vooral leuk om schrijvers te ontmoeten die je nog niet kent. Misschien kan hij of zij je raken, inspireren en je iets nieuws laten beleven! Heleen van Royen (zie foto) en Renske de Greef maken samen met schrijvers Henk van Straten, Joost de Vries en Walter van den Berg op zondagmiddag 26 maart een ronde langs vijf Deventer cafés. Korte en wervelende optredens. In de week erop volgen optredens van Frank Westerman, Xandra Schutte, Gerben Graddesz Hellinga, Boris Dittrich, Ted van Lieshout, Joke Linders en Rindert Kromhout.

Het thema Verboden Vruchten vormt de rode draad in het Deventer programma. Van activiteiten met een boodschap tot (ont)spanning, sensatie en humor. Voor ieder wat wils: lezingen, films, muziektheater, cabaret, geschiedenis en een thrilleravond. Er zijn theatervoorstellingen van Christine Otten, Vrouwkje Tuinman, Stichting Parels, Blauwe Maandag en theater Ad Hoc Deventer. De Athenaeumbibliotheek – schatkamer van Deventer – toont laatmiddeleeuwse medische kruidenboeken. Hoogleraar kunstgeschiedenis Claudine Chavannes-Mazel neemt de bezoekers op donderdag 30 maart mee door de eeuwen van plantenboeken. Op zondag 2 april zorgt de Boekenweek PubQuiz voor de nodige spanning. En…heel of half Deventer kan een taart bakken voor een zoete&zondige opening. De vraag is: Wie bakt de lekkerste taart van Deventer?

Kortom, een dikke week feest voor jong en oud. Iedere dag is er wel iets te doen op diverse locaties in de stad. Voor het complete programma: www.deventerboekenweek.nl . (Foto: Mark Uyl)